821.162.1-31=163.42 ;
Gombrowicz, Witold

Opsjednuti / Witold Gombrowicz ; preveo Adrian Cvitanović. - Zagreb : DAF, 2021. - 383 str. ; 18 cm . - ( Biblioteka Mali DAF ; knj. 20 )

Prijevod djela : Opętani -

Roman Opsjednuti Witold Gombrowicz je pod pseudonimom Z. Nawieski istodobno pisao i objavljivao u varšavskom predratnom večernjem dnevniku Kurier Czerwony i u dnevniku Express Poranny. Riječ je o novinama koje su bile silno popularne u ondašnjoj Poljskoj, a resilo ih je senzacionalističko pisanje o velikim skandalima, aferama, modi i kriminalu. Gombrowicz se, nakon uspjeha romanesknog prvijenca Ferdydurke iz 1937., kojim je postao perjanica avangarde, odlučio na radikalan zaokret i (za izdašan honorar) napisati popularan roman za široke mase. Djelo u sebi sjedinjuje elemente gotičkog romana, horora i kriminalističkog romana. Prema vlastitim riječima želio je napisati „loš roman“ u kojem bi ismijao popularnu, srednjostrujašku književnost. Roman je izlazio u nastavcima, a posljednji odlomak objavljen je u nedjelju 3. rujna 1939.

Roman Opsjednuti predstavlja vrhunsku književnu poslasticu i omogućuje uvid u drugog, manje poznatog Gombrowicza, koji će nedvojbeno oduševiti njegove stare, a možda privući i nove poklonike.

9789536956616


poljska književnost - proza - roman -- poljska književnost - prijevod na hrvatski jezik --

Cvitanović, Adrian ;

Powered by Koha