Normalvy MARC-vy ISBD-vy

Što ljubavnu vezu čini uspješnom? : izvještaj s XV. Ljetne psihologijske škole, Milna, otok Brač, 2005. / [urednice:Meri Tadinac, Željka Kamenov, Margareta Jelić, Ivana Hromatko].

By: (15 ; Ljetna psihologijska škola 2005 ; Milna, otok Brač).
Contributor(s): Hromatko, Ivana [edt] | Jelić, Margareta [edt] | Kamenov, Željka [edt] | Tadinac, Meri [edt].
Materialtyp: materialTypeLabelBokFörläggare: Zagreb : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta : Klub studenata psihologije u Zagrebu, 2007Beskrivning: 103 str. ; 21 cm.ISBN: 978-953-175-277-0.Online-resurser: Klicka här för att gå online Sammanfattning: U proljeće 2005.godine provedeno je opsežno terensko istraživanje na odraslim ljubavnim parovima koji žive zajedno, bilo u braku bilo u kohabitaciji. Osnovni problemi istraživanja bili su: ispitati u kakvom su međusobnom odnosu kriterijske varijable uspješnosti veze ; utvrditi koji su prediktori zadovoljstva ljubavnom vezom te njezine kvalitete i stabilnosti ; ispitati po čemu se razlikuju uspješni i neuspješni ljubavni parovi. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 418 parova iz Hrvatske koji žive zajedno minimalno godinu dana. Individualno su ispitana oba člana para, instrumentom koji je obuhvaćao procjene navedenih kriterijskih varijabli te sljedeće prediktore: sociodemografske varijable, privrženost, procjenu vlastite i parterove vrijednosti kao partnera, procjenu komunikacijske kompetencije partnera, učestalost pozitivnih interakcija među partnerima, zadovoljstvo seksualnim aspektom veze, tri različite mjere raspodjele ulaganja u vezu (financijski izdaci, odgovornost pri obavljanju poslova, donošenje odluka) te zadovoljstvo takvim raspodjelama ulaganja. Rezultati su pokazali su da tri ispitane mjere uspješnosti veze mjere različite koncepte, pri čemu su zadovoljstvo i kvaliteta vezom međusobno prilično povezani, dok je stabilnost veze manje povezana s prethodne dvije varijable. Prediktori koji objašnjavaju zadovoljstvo i kvalitetu s jedne, te stabilnost veze, s druge strane, ponešto se razlikuju, a postoje i neke spolne specifičnosti. Velik dio varijance zadovoljstva i kvalitete veze objašnjen je visokom pozitivnom procjenom vlastite vrijednosti kao partnera i još višom procjenom partnera, čestinom pozitivnih interakcija, zadovoljstvom seksualnim životom te zadovoljstvom udjelom u odlučivanju, raspodjelom poslova i financijskih izdataka. Stabilnost veze predviđa se na temelju skupine prediktora kojima je zajedničko da predstavljaju dosadašnje ulaganje u vezu. Provjera razlika među uspješnim i manje uspješnim parovima pokazala je da članovi uspješnih parova procjenjuju da su profitirali svojom vezom s obzirom na partnerovu i vlastitu vrijednost na tržištu, imaju niže rezultate na dimenzijama izbjegavanja i anksioznosti, seksualno su zadovoljniji, i procjenjuju svojeg partnera komunikacijski kompetentnijim.
Listor som exemplaret finns i: _Diplomski set
Taggar från det här biblioteket: Den aktuella titeln har inga taggar från det här biblioteket. Lägg till tagg(ar)
Logga in för att lägga till taggar.
Objekttyp Aktuell plats Samling Hyllsignatur Kopia nummer Status Förfallodatum
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
1. kat, psihologija
Psihologija BC01 A-LJPŠ 2005 Available
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
1. kat, psihologija
Psihologija BC01 A-LJPŠ 2005 psi233/2009 Available
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
1. kat, psihologija
Psihologija BC01 A-LJPŠ 2005 psi234/2009 Available
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
1. kat, psihologija
Psihologija BC01 A-LJPŠ 2005 psi50/2007 Available
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
1. kat, psihologija
Psihologija BC01 A-LJPŠ 2005 psi51/2007 Available
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
1. kat, psihologija
Psihologija BC01 A-LJPŠ 2005 psi52/2007 Available
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
1. kat, psihologija
Psihologija BC01 A-LJPŠ 2005 psi54/2007 Available

str. 75-83: Bibliografija

U proljeće 2005.godine provedeno je opsežno terensko istraživanje na odraslim ljubavnim parovima koji žive zajedno, bilo u braku bilo u kohabitaciji. Osnovni problemi istraživanja bili su: ispitati u kakvom su međusobnom odnosu kriterijske varijable uspješnosti veze ; utvrditi koji su prediktori zadovoljstva ljubavnom vezom te njezine kvalitete i stabilnosti ; ispitati po čemu se razlikuju uspješni i neuspješni ljubavni parovi. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 418 parova iz Hrvatske koji žive zajedno minimalno godinu dana. Individualno su ispitana oba člana para, instrumentom koji je obuhvaćao procjene navedenih kriterijskih varijabli te sljedeće prediktore: sociodemografske varijable, privrženost, procjenu vlastite i parterove vrijednosti kao partnera, procjenu komunikacijske kompetencije partnera, učestalost pozitivnih interakcija među partnerima, zadovoljstvo seksualnim aspektom veze, tri različite mjere raspodjele ulaganja u vezu (financijski izdaci, odgovornost pri obavljanju poslova, donošenje odluka) te zadovoljstvo takvim raspodjelama ulaganja. Rezultati su pokazali su da tri ispitane mjere uspješnosti veze mjere različite koncepte, pri čemu su zadovoljstvo i kvaliteta vezom međusobno prilično povezani, dok je stabilnost veze manje povezana s prethodne dvije varijable. Prediktori koji objašnjavaju zadovoljstvo i kvalitetu s jedne, te stabilnost veze, s druge strane, ponešto se razlikuju, a postoje i neke spolne specifičnosti. Velik dio varijance zadovoljstva i kvalitete veze objašnjen je visokom pozitivnom procjenom vlastite vrijednosti kao partnera i još višom procjenom partnera, čestinom pozitivnih interakcija, zadovoljstvom seksualnim životom te zadovoljstvom udjelom u odlučivanju, raspodjelom poslova i financijskih izdataka. Stabilnost veze predviđa se na temelju skupine prediktora kojima je zajedničko da predstavljaju dosadašnje ulaganje u vezu. Provjera razlika među uspješnim i manje uspješnim parovima pokazala je da članovi uspješnih parova procjenjuju da su profitirali svojom vezom s obzirom na partnerovu i vlastitu vrijednost na tržištu, imaju niže rezultate na dimenzijama izbjegavanja i anksioznosti, seksualno su zadovoljniji, i procjenjuju svojeg partnera komunikacijski kompetentnijim.

Projekt MOZS 130-1301422-1420 130-0000000-3294

Det finns inga kommentarer om exemplaret.

Logga in på ditt konto för att skicka en kommentar.

Teknik från Koha