Normal view MARC view ISBD view

Može li Torontska skala aleksitimije (TAS-20) izmjeriti aleksitimiju odraslih i adolescenata? / Kulenović, Alija ; Buško, Vesna ; Jenjić, Danijela.

By: Kulenović, Alija.
Contributor(s): Buško, Vesna [aut] | Jenjić, Danijela [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 77-94 str.Other title: Does Toronto Alexithymia Scale 20 (TAS-20) have a potential to measure alexithymia in adults and adolescents? [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | aleksitimija, adolescenti, TAS-20 hrv | alexithymia, adolescents, TAS-20 eng In: Suvremena psihologija 7 (2004), 1 ; str. 77-94Summary: Toronto Alexithymia Scale 20 (TAS-20) najčešće je korišten instrument za procjenu aleksitimije u istraživanjima, epidemiološkim studijama i kliničkoj praksi. Glavni ciljevi ovoga rada bili su (a) evaluacija upotrebljivosti TAS-20 za dijagnozu aleksitimije odraslih osoba (čemu je i namijenjena) i (b) ocjena mogućnosti upotrebe ove skale za istu svrhu kod adolescenata, u čemu do sada nije bilo nikakvih iskustava. Odgovor na prvo pitanje dobiven je kritičkim pregledom dosadašnjih istraživanja i sistematiziranih iskustava. Pokazalo se da neke konceptualne poteškoće i s njima povezane odluke pri finaliziranju skale imaju značajan utjecaj na reprezentativnost njezinog sadržaja i pouzdanost rezultata što bitno umanjuje dijagnostičku vrijednost instrumenta. Analiza vlastitih podataka dobivenih primjenom TAS-20 na N=269 srednjoškolaca potvrdila je nedostatke uočene u ranijim istraživanjima koji su u ovoj populaciji još više došli do izražaja. Također se pokazalo da je izraženost aleksitimije kod adolescenata vrlo visoka i strukturirana tako da je moguće pretpostaviti postojanje specifične sekundarne aleksitimije, karakteristične za promatrani životni period. Zbog krupnih konceptualnih i izvedbenih ograničenja zaključeno je da se TAS-20 ne može bezuvjetno preporučiti za dijagnozu aleksitimije te je sugerirana njezina temeljita revizija koja bi trebala omogućiti bolje opisivanje sindroma ali i podrobnija istraživanja njegove prirode (i) u adolescentskoj populaciji.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Toronto Alexithymia Scale 20 (TAS-20) najčešće je korišten instrument za procjenu aleksitimije u istraživanjima, epidemiološkim studijama i kliničkoj praksi. Glavni ciljevi ovoga rada bili su (a) evaluacija upotrebljivosti TAS-20 za dijagnozu aleksitimije odraslih osoba (čemu je i namijenjena) i (b) ocjena mogućnosti upotrebe ove skale za istu svrhu kod adolescenata, u čemu do sada nije bilo nikakvih iskustava. Odgovor na prvo pitanje dobiven je kritičkim pregledom dosadašnjih istraživanja i sistematiziranih iskustava. Pokazalo se da neke konceptualne poteškoće i s njima povezane odluke pri finaliziranju skale imaju značajan utjecaj na reprezentativnost njezinog sadržaja i pouzdanost rezultata što bitno umanjuje dijagnostičku vrijednost instrumenta. Analiza vlastitih podataka dobivenih primjenom TAS-20 na N=269 srednjoškolaca potvrdila je nedostatke uočene u ranijim istraživanjima koji su u ovoj populaciji još više došli do izražaja. Također se pokazalo da je izraženost aleksitimije kod adolescenata vrlo visoka i strukturirana tako da je moguće pretpostaviti postojanje specifične sekundarne aleksitimije, karakteristične za promatrani životni period. Zbog krupnih konceptualnih i izvedbenih ograničenja zaključeno je da se TAS-20 ne može bezuvjetno preporučiti za dijagnozu aleksitimije te je sugerirana njezina temeljita revizija koja bi trebala omogućiti bolje opisivanje sindroma ali i podrobnija istraživanja njegove prirode (i) u adolescentskoj populaciji.

Projekt MZOS 0130401

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//