Normal view MARC view ISBD view

Pet velikih faktora ličnosti i predviđanje traženja uzbuđenja kod adolescenata i njihovih roditelja / Bratko, Denis ; Butković, Ana.

By: Bratko, Denis.
Contributor(s): Butković, Ana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 65-76 str.Other title: The five-factor personality model and prediction of sensation seeking among adolescents and their parents [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | traženje uzbuđenja, pet-faktorski model, strukturalna stabilnost, generacijske razlike hrv | sensation seeking, five-factor model, structural stability eng In: Suvremena psihologija 7 (2004), 1 ; str. 65-76Summary: Rad prikazuje rezultate istraživanja u kojem je ispitivana povezanost traženja uzuđenja i dimenzija pet-faktorskog modela ličnosti u skupinama adolescenata i odraslih osoba različita spola. U istraživanju su sudjelovali srednjoškolci (N=151 ; 63% djevojaka) i njihovi roditelji (N=265 ; 56% osoba ženskog spola). Oni su za potrebe ovog istraživanja ispunili dva mjerna instrumenta: pet-faktorski upitnik ličnosti (FFPI) i skalu traženja uzbuđenja (SSS-V). Rezultati istraživanja pokazali su da je na temelju pet-faktorskog modela ličnosti moguće dobro predviđati rezultate na skali traženja uzbuđenja. Ta je predikcija mnogo bolja kod adolescenata nego li kod odraslih ispitanika. Isto tako, u uzorku adolescenata je mogućnost predviđanja traženja uzbuđenja bila bolja za djevojke nego li za mladiće, što se u prvom redu može pripisati većoj povezanosti faktora (ne)savjesnosti i traženja uzbuđenja u toj skupini. Pored toga, struktura prediktora je bila različita u različitim dobnim skupinama. Kod adolescenata su značajni prediktori bili ekstraverzija i savjesnost, dok su kod odraslih značajni prediktori bili savjesnost i autonomija.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Rad prikazuje rezultate istraživanja u kojem je ispitivana povezanost traženja uzuđenja i dimenzija pet-faktorskog modela ličnosti u skupinama adolescenata i odraslih osoba različita spola. U istraživanju su sudjelovali srednjoškolci (N=151 ; 63% djevojaka) i njihovi roditelji (N=265 ; 56% osoba ženskog spola). Oni su za potrebe ovog istraživanja ispunili dva mjerna instrumenta: pet-faktorski upitnik ličnosti (FFPI) i skalu traženja uzbuđenja (SSS-V). Rezultati istraživanja pokazali su da je na temelju pet-faktorskog modela ličnosti moguće dobro predviđati rezultate na skali traženja uzbuđenja. Ta je predikcija mnogo bolja kod adolescenata nego li kod odraslih ispitanika. Isto tako, u uzorku adolescenata je mogućnost predviđanja traženja uzbuđenja bila bolja za djevojke nego li za mladiće, što se u prvom redu može pripisati većoj povezanosti faktora (ne)savjesnosti i traženja uzbuđenja u toj skupini. Pored toga, struktura prediktora je bila različita u različitim dobnim skupinama. Kod adolescenata su značajni prediktori bili ekstraverzija i savjesnost, dok su kod odraslih značajni prediktori bili savjesnost i autonomija.

Projekt MZOS 0130484

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//