Normal view MARC view ISBD view

U potrazi za time-sharing sposobnošću: 25 godina ispitivanja individualnih razlika pri simultanom djelovanju / Jerneić, Željko.

By: Jerneić, Željko.
Material type: ArticleArticleDescription: 315-345 str.Other title: Searching for a time-sharing ability: 25 years of examining individual differences in concurrent-task performance [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | sposobnost za simultano djelovanje, podijeljena pažnja, individualne razlike, simultani zadaci hrv | time-sharing ability, divided attention, individual differences, concurrent tasks. eng In: Suvremena psihologija 6 (2003), 2 ; str. 315-345Summary: Rad se bavi ispitivanjem faktorske strukture učinaka u istovremeno i pojedinačno primijenjenim zadacima. Ispitivanja strukture započeta su pod pretpostavkom da uspješnost u uvjetima simultano prezentiranih zadataka nije determiniran samo sa sposobnostima relevantnim za obavljanje komponentnih, pojedinačno rješavanih zadataka, već i s jednom posebnom sposobnošću za simultano djelovanje. Ova bi sposobnost bila od općeg značaja i omogućavala bi nekim pojedincima da lakše i uspješnije od drugih pojedinaca djeluju u uvjetima visokog informacijskog opterećenja kad je potrebno obaviti više aktivnosti u isti čas. S identifikacijom hipotetske sposobnosti u posljednjih 25 godina bavio se cijeli niz istraživanja, a među njima su značajno mjesto zauzela istraživanja provedena kod nas. Ona su u ovom prikazu u središtu interesa, a njihov tok i glavni nalazi razmotreni su u kontekstu rezultata do kojih su došla drugi istraživači. Visok stupanj suglasnosti u dobivenim nalazima upućuje na zaključak da opća sposobnost za simultano djelovanje ne postoji. Umjesto jednog generalnog faktora, u istraživanjima su višekratno utvrđeni grupni faktori simultanog djelovanja. Njihovo pojavljivanje pokazuje da se s istovremenom primjenom zadataka zahvaćaju neke stabilne individualne razlike koje se ne očituju pri samostalnoj primjeni istih zadataka. Iako priroda izoliranih faktora nije još posve razjašnjena, čini se da važne odrednice individualnih razlika predstavljaju brzina obrade informacija i izbor adekvatne strategije rada.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Rad se bavi ispitivanjem faktorske strukture učinaka u istovremeno i pojedinačno primijenjenim zadacima. Ispitivanja strukture započeta su pod pretpostavkom da uspješnost u uvjetima simultano prezentiranih zadataka nije determiniran samo sa sposobnostima relevantnim za obavljanje komponentnih, pojedinačno rješavanih zadataka, već i s jednom posebnom sposobnošću za simultano djelovanje. Ova bi sposobnost bila od općeg značaja i omogućavala bi nekim pojedincima da lakše i uspješnije od drugih pojedinaca djeluju u uvjetima visokog informacijskog opterećenja kad je potrebno obaviti više aktivnosti u isti čas. S identifikacijom hipotetske sposobnosti u posljednjih 25 godina bavio se cijeli niz istraživanja, a među njima su značajno mjesto zauzela istraživanja provedena kod nas. Ona su u ovom prikazu u središtu interesa, a njihov tok i glavni nalazi razmotreni su u kontekstu rezultata do kojih su došla drugi istraživači. Visok stupanj suglasnosti u dobivenim nalazima upućuje na zaključak da opća sposobnost za simultano djelovanje ne postoji. Umjesto jednog generalnog faktora, u istraživanjima su višekratno utvrđeni grupni faktori simultanog djelovanja. Njihovo pojavljivanje pokazuje da se s istovremenom primjenom zadataka zahvaćaju neke stabilne individualne razlike koje se ne očituju pri samostalnoj primjeni istih zadataka. Iako priroda izoliranih faktora nije još posve razjašnjena, čini se da važne odrednice individualnih razlika predstavljaju brzina obrade informacija i izbor adekvatne strategije rada.

Projekt MZOS 0130406

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//