Normal view MARC view ISBD view

O konstrukciji i čitanju zvijezda / Gilić, Nikica.

By: Gilić, Nikica.
Material type: ArticleArticleDescription: 59-68 str.ISSN: 0455-0463.Other title: On construction and readings of film stars [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.05 | zvijezde, gluma, elitno, popularno hrv | stars, acting, elite, popular eng In: Književna smotra XXXVIII (2006), 139 ; str. 59-68Summary: Uz uobičajeni kontekst popularne kulture filmske zvijezde mogu se uočiti i u kontekstu tzv. elitne kulture. Promotrimo li zvijezde kao tekst (što je uobičajena praksa kod analitičara popularnih zvijezda) uočit ćemo da je u oba slučaja riječ o vrlo sličnim tekstovima, s vrlo sličnim formalnim značajkama (naracija o uspjehu...), ali i sa sličnom ideologijom i društvenom funkcijom.
List(s) this item appears in: KMP - literatura za kolegije - članci i poglavlja
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Članak u časopisu Članak u časopisu Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305194743
Total holds: 0

Rad je objavljen u sklopu priređenog bloka tekstova Filmski glumci, filmske zvijezde (priredio autor rada). Ostali radovi u tematu su: Bruno Kragić: "Filmske zvijezde-tipovi i tipološki sustavi" i Vivijana Radman: "Promatranje filmskih zvijezda: muški pogled i objekt koji mu se opire"

Uz uobičajeni kontekst popularne kulture filmske zvijezde mogu se uočiti i u kontekstu tzv. elitne kulture. Promotrimo li zvijezde kao tekst (što je uobičajena praksa kod analitičara popularnih zvijezda) uočit ćemo da je u oba slučaja riječ o vrlo sličnim tekstovima, s vrlo sličnim formalnim značajkama (naracija o uspjehu...), ali i sa sličnom ideologijom i društvenom funkcijom.

Projekt MZOS 0130480

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//