Normal view MARC view ISBD view

Radne vrijednosti i stavovi prema poslu u Hrvatskoj: Što se promijenilo u odnosu na 1990-te? / Maslić Seršić, Darja ; Šverko, Branimir ; Galić, Zvonimir.

By: Maslić Seršić, Darja.
Contributor(s): Šverko, Branimir [aut] | Galić, Zvonimir [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 1039-1054 str.Other title: Work values and job-related attitudes in Croatia: What changed in comparison with 1990s? [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | radne vrijednosti, zadovoljstvo poslom, tranzicija hrv | occupational goals, work values, job satisfaction, transition eng In: Društvena istraživanja : časopis za opća društvena pitanja 14 (2005), 6 ; str. 1039-1054Summary: U ovom radu uspoređene su radne vrijednosti i zadovoljstvo različitim aspektima posla hrvatskih zaposlenika u dva razdoblja: razdoblju intenzivne recesije gospodarstva (1993.-1997.) i razdoblju postepenog oporavka (2000.-2004.). Broj anketiranih u prvom razdoblju iznosio je 1349, a u drugom 792. Oni su procjenjivali važnost i mogućnost ostvarenja devet aspekata rada (zanimljivost posta, mogućnosti napredovanja, pravedna plaća, dobra zarada, ugodni suradnici, sudjelovanje u odlučivanju, sigurnost posla, uvjeti rada i sposobno rukovodstvo). Rezultati su pokazali da je dobra plaća najvažniji aspekt u oba razdoblja. Niske procjene mogućnosti ostvarenja većine aspekata rada ukazale su na oskudne mogućnosti zadovoljenja potreba u oba razdoblja. Poboljšano zadovoljstvo poslom i mogućnostima ostvarenja pojedinih aspekata posla registrirano je u drugom razdoblju ispitivanja, što možda pokazuje da je postepeni makroekonomski oporavak potaknuo i prve znakove subjektivnog poboljšanja.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U ovom radu uspoređene su radne vrijednosti i zadovoljstvo različitim aspektima posla hrvatskih zaposlenika u dva razdoblja: razdoblju intenzivne recesije gospodarstva (1993.-1997.) i razdoblju postepenog oporavka (2000.-2004.). Broj anketiranih u prvom razdoblju iznosio je 1349, a u drugom 792. Oni su procjenjivali važnost i mogućnost ostvarenja devet aspekata rada (zanimljivost posta, mogućnosti napredovanja, pravedna plaća, dobra zarada, ugodni suradnici, sudjelovanje u odlučivanju, sigurnost posla, uvjeti rada i sposobno rukovodstvo). Rezultati su pokazali da je dobra plaća najvažniji aspekt u oba razdoblja. Niske procjene mogućnosti ostvarenja većine aspekata rada ukazale su na oskudne mogućnosti zadovoljenja potreba u oba razdoblja. Poboljšano zadovoljstvo poslom i mogućnostima ostvarenja pojedinih aspekata posla registrirano je u drugom razdoblju ispitivanja, što možda pokazuje da je postepeni makroekonomski oporavak potaknuo i prve znakove subjektivnog poboljšanja.

Projekt MZOS 0130406

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//