Normal view MARC view ISBD view

Etičke dileme u istraživanjima posljedica rata na mentalno zdravlje djece / Keresteš, Gordana ; Kuterovac Jagodić, Gordana ; Vizek Vidović, Vlasta.

By: Keresteš, Gordana.
Contributor(s): Kuterovac-Jagodić, Gordana [aut] | Vizek Vidović, Vlasta [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 67-82 str.Other title: Ethical dilemmas related to research projects into the consequences of war on the mental health of children [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | djeca, posljedice rata, etička načela, prava djeteta, Konvencija o pravima djeteta hrv | children, consequences of the war, ethical principles, children's rights, the Convention on Children's Rights eng In: Dijete i društvo : časopis za promicanje prava djeteta 5 (2003), 1 ; str. 67-82Summary: U radu se analiziraju univerzalna etička načela u istraživanjima s djecom na primjerima istraživanja provedenih tijekom rata u Hrvatskoj. Etička načela razmatraju se s aspekta djeteta, roditelja, institucija koje skrbe o djeci i samih istraživača. Problematiziraju se moguće negativne i pozitivne posljedice sudjelovanja djece u znanstvenim istraživanjima. Raspravlja se o ulozi Konvencije o pravima djeteta kao temeljnom izvoru smjernica za donošenje odluka u etičkim dilemama. Pritom je istaknuta nužnost preciznijeg određenja pojma najboljeg interesa djeteta. U radu se ukazuje i na problem neusklađenosti roditeljske odgovornosti za dobrobit djeteta i nekih djetetovih osobnih prava (sloboda mišljenja i izražavanja, privatnost) i daju prijedlozi mogućih rješenja. Predložena su i neka metodološka unapređenja u istraživanjima posljedica rata na djecu s ciljem veće zaštite dječjih prava i interesa.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U radu se analiziraju univerzalna etička načela u istraživanjima s djecom na primjerima istraživanja provedenih tijekom rata u Hrvatskoj. Etička načela razmatraju se s aspekta djeteta, roditelja, institucija koje skrbe o djeci i samih istraživača. Problematiziraju se moguće negativne i pozitivne posljedice sudjelovanja djece u znanstvenim istraživanjima. Raspravlja se o ulozi Konvencije o pravima djeteta kao temeljnom izvoru smjernica za donošenje odluka u etičkim dilemama. Pritom je istaknuta nužnost preciznijeg određenja pojma najboljeg interesa djeteta. U radu se ukazuje i na problem neusklađenosti roditeljske odgovornosti za dobrobit djeteta i nekih djetetovih osobnih prava (sloboda mišljenja i izražavanja, privatnost) i daju prijedlozi mogućih rješenja. Predložena su i neka metodološka unapređenja u istraživanjima posljedica rata na djecu s ciljem veće zaštite dječjih prava i interesa.

Projekt MZOS 0130469

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//