Normal view MARC view ISBD view

Teorija negativne epifanije i Joyceovi Dublinci / Ljiljana Ina Gjurgjan

By: Gjurgjan, Ljiljana Ina.
Material type: ArticleArticleDescription: 239-254 str.Other title: The theory of negative epiphany and Joyce's Dubliners [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.08 | Joyce, negativna epifanije, Dublinci, impresionizam, Derrida hrv | oyce, negative epiphany, Dubliners, impressionism, Derrida eng In: Umjetnost riječi 50 (2006), 2/3 ; str. 239-254Summary: U članku se raspravlja o narativnim strategijama u Joyceovim ranim radovima. Ono što dijeli s kasnijim tekstovima semantička je neodređenost koja se manifestira kao nemogućnost fiksacije značenja. No dok se u kasnim radovima značenjska odskliznuća ostvaruju kroz semantičke ekspolozije i hipermneziju (Derrida) u ranim će se tekstovima ono odvijati u lakunalnom prostoru smislotvorbe koji nastaje kroz narativne strategije nedorečenosti, prešućivanja ili zamagljivanja značenja koje možemo opisati kao negativnu epifaniju.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Članak u časopisu Članak u časopisu Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305152325
Total holds: 0

Rad je kao plenarno predavanje prezentiran na skupu "Trieste James Joyce School", održanom od 28.06.-04.07.2009., Trst, Italija.

U članku se raspravlja o narativnim strategijama u Joyceovim ranim radovima. Ono što dijeli s kasnijim tekstovima semantička je neodređenost koja se manifestira kao nemogućnost fiksacije značenja. No dok se u kasnim radovima značenjska odskliznuća ostvaruju kroz semantičke ekspolozije i hipermneziju (Derrida) u ranim će se tekstovima ono odvijati u lakunalnom prostoru smislotvorbe koji nastaje kroz narativne strategije nedorečenosti, prešućivanja ili zamagljivanja značenja koje možemo opisati kao negativnu epifaniju.

Projekt MZOS 0130450

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//