Normal view MARC view ISBD view

Faktorska struktura pravila u prijateljskim vezama i njihova povezanost s osobinama ličnosti / Bubaš, Goran ; Bratko, Denis.

By: Bubaš, Goran.
Contributor(s): Bratko, Denis [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 1175-1199 str.Other title: Factor structure of rules in friendship relationships and their relations with personality traits [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.04 | 5.06 | prijateljske veze, interpersonalna pravila, faktorska analiza, petofaktorski model ličnosti hrv | friendship relationships, interpersonal rules, factor analysis, five-factor model of personality eng In: Društvena istraživanja 16 (2007), 6 ; str. 1175-1199Summary: Uspješnost u prijateljskim vezama povezana je s osjećajem psihološke dobrobiti i socijalnom prilagodbom pojedinca. Na kvalitetu odnosa u prijateljskim vezama utječu pravila koja koriste sudionici u interakciji s partnerima u takvoj vezi. U ovom radu prikazano je istraživanje faktorske strukture pravila u prijateljskim vezama. Na temelju literature i prikupljanjem pravila kojih se mlađe odrasle osobe pridržavaju u prijateljskim vezama oblikovan je upitnik za samoprocjenu IR-1 sa 141 tvrdnjom/pravilom, koji je primijenjen na ispitanicima mlađe odrasle dobi (N=501). Faktorskom analizom utvrđeno je pet dimenzija pravila u prijateljskim vezama koje su nazvane dobronamjernost, druželjubivost, prikladnost, samokontrola i usmjerenost na sebe. Navedene dimenzije pravila u prijateljskim vezama uspoređene su s rezultatima istraživanja drugih autora iz područja prijateljskih veza i socijalne kompetencije. Na manjoj podskupini ispitanika (N=114) primijenjen je i NEO PI-R inventar koji mjeri dimenzije ličnosti prema petofaktorskom modelu. Pronađene su mnoge statistički značajne korelacije između dimenzija interpersonalnih pravila, s jedne strane, i dimenzija ličnosti i njihovim facetama, s druge strane, a najviše ih je bilo povezano s ekstraverzijom i ugodnošću.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Uspješnost u prijateljskim vezama povezana je s osjećajem psihološke dobrobiti i socijalnom prilagodbom pojedinca. Na kvalitetu odnosa u prijateljskim vezama utječu pravila koja koriste sudionici u interakciji s partnerima u takvoj vezi. U ovom radu prikazano je istraživanje faktorske strukture pravila u prijateljskim vezama. Na temelju literature i prikupljanjem pravila kojih se mlađe odrasle osobe pridržavaju u prijateljskim vezama oblikovan je upitnik za samoprocjenu IR-1 sa 141 tvrdnjom/pravilom, koji je primijenjen na ispitanicima mlađe odrasle dobi (N=501). Faktorskom analizom utvrđeno je pet dimenzija pravila u prijateljskim vezama koje su nazvane dobronamjernost, druželjubivost, prikladnost, samokontrola i usmjerenost na sebe. Navedene dimenzije pravila u prijateljskim vezama uspoređene su s rezultatima istraživanja drugih autora iz područja prijateljskih veza i socijalne kompetencije. Na manjoj podskupini ispitanika (N=114) primijenjen je i NEO PI-R inventar koji mjeri dimenzije ličnosti prema petofaktorskom modelu. Pronađene su mnoge statistički značajne korelacije između dimenzija interpersonalnih pravila, s jedne strane, i dimenzija ličnosti i njihovim facetama, s druge strane, a najviše ih je bilo povezano s ekstraverzijom i ugodnošću.

Projekt MZOS 0016018

Projekt MZOS 130-1301683-1399

ENG

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//