Normal view MARC view ISBD view

Povezanost perfekcionizma, akademskog postignuća i depresivnosti studenata / Jurin, Tanja ; Bratko, Denis ; Lauri Korajlija, Anita.

By: Jurin, Tanja.
Contributor(s): Lauri Korajlija, Anita [aut] | Bratko, Denis [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 161-168 str.Other title: Relationship of perfectionism, academic achievement and depression in university students [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | pozitivni perfekcionizam, negativni perfekcionizam, depresija, akademsko postignuće hrv | positive perfectionism, negative perfectionism, depression, academic achievement eng In: Socijalna psihijatrija 35 (2007), str. 161-168Summary: Najnovija istraživanja perfekcionizma ukazuju na važnost razumijevanja distinkcije pozitivnih od negativnih aspekata perfekcionizma. Ovim istraživanjem pokušali smo ispitati diferencijalnu povezanost perfekcionizma s pozitivnim i negativnim aspektima. U tu je svrhu provedeno korelacijsko istraživanje ne bi li se ispitala povezanost tri dimenzije perfekcionizma (visoki standardi – postavljanje visokih kriterija, diskrepanca – percepcija kako se postavljeni kriteriji ne dosežu i red – urednost i organizacija) s depresivnošću i akademskim uspjehom. 246 studenta Pravnog i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ispunilo je APS-R skalu perfekcionizma, BDI upitnik depresivnosti te je procijenilo vlastiti uspjeh na četiri mjere akademskog postignuća pri čemu je ispitano i zadovoljstvo sobom kao studentom. Rezultati ukazuju da je postavljanje visokih standarda pozitivno povezano s akademskim uspjehom, a da je dimenzija diskrepance (kao percepcije da se ne uspijevaju zadovoljiti postavljeni kriteriji) negativno povezana s uspjehom na studiju. Osjećaj da se postavljeni ciljevi ne dostižu pokazalo se pozitivno povezano s depresivnošću kod studenata. Iste su se dimenzije perfekcionizma pokazale značajnim prediktorima uspjeha odnosno neuspjeha na studiju dok se značajnim prediktorom depresije pokazala samo dimenzija diskrepanca. Ovi nalazi ukazuju kako perfekcionizam kod studenata ima svoje pozitivne i negativne strane, tj. doprinosi objašnjenju akademskog uspjeha, ali i depresivnosti.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Najnovija istraživanja perfekcionizma ukazuju na važnost razumijevanja distinkcije pozitivnih od negativnih aspekata perfekcionizma. Ovim istraživanjem pokušali smo ispitati diferencijalnu povezanost perfekcionizma s pozitivnim i negativnim aspektima. U tu je svrhu provedeno korelacijsko istraživanje ne bi li se ispitala povezanost tri dimenzije perfekcionizma (visoki standardi – postavljanje visokih kriterija, diskrepanca – percepcija kako se postavljeni kriteriji ne dosežu i red – urednost i organizacija) s depresivnošću i akademskim uspjehom. 246 studenta Pravnog i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ispunilo je APS-R skalu perfekcionizma, BDI upitnik depresivnosti te je procijenilo vlastiti uspjeh na četiri mjere akademskog postignuća pri čemu je ispitano i zadovoljstvo sobom kao studentom. Rezultati ukazuju da je postavljanje visokih standarda pozitivno povezano s akademskim uspjehom, a da je dimenzija diskrepance (kao percepcije da se ne uspijevaju zadovoljiti postavljeni kriteriji) negativno povezana s uspjehom na studiju. Osjećaj da se postavljeni ciljevi ne dostižu pokazalo se pozitivno povezano s depresivnošću kod studenata. Iste su se dimenzije perfekcionizma pokazale značajnim prediktorima uspjeha odnosno neuspjeha na studiju dok se značajnim prediktorom depresije pokazala samo dimenzija diskrepanca. Ovi nalazi ukazuju kako perfekcionizam kod studenata ima svoje pozitivne i negativne strane, tj. doprinosi objašnjenju akademskog uspjeha, ali i depresivnosti.

Projekt MZOS 130-1301675-1389

Projekt MZOS 130-1301683-1399

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//