Normal view MARC view ISBD view

Transseksualnost: život u krivom tijelu? / Jokić-Begić, Nataša ; Babić Čikaš, Ana ; Jurin, Tanja ; Lučev, Emil ; Markanović, Dragana ; Ručević, Silvija.

By: Jokić-Begić, Nataša.
Contributor(s): Babić Čikaš, Ana [aut] | Lučev, Emil [aut] | Markanović, Dragana [aut] | Ručević, Silvija [aut] | Jurin, Tanja [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 237-247 str.Other title: Transsexuality: living in a wrong body? [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | Transseksualnost – dijagnostika, klasifikacija, psihologija hrv | Transsexuality - diagnostic, clasification, psychology eng In: Liječnički vjesnik 130 (2008), 9-10 ; str. 237-247Summary: Transseksualnost je trajni osjećaje nelagode i nepripadanja spolu u kojem je osoba rođena uz težnju da se živi i bude prihvaćen kao osoba suprotnog spola. Poremećaj se javlja u dječjoj i odrasloj dobi. Teško je procijeniti čestinu poremećaja, ali se može tvrditi kako se u populaciji nalazi najmanje jedan transseksualni muškarac na 30 000 odraslih muškaraca i jedna transseksualna žena na 100 000 odraslih žena. Etiologija poremećaja je još nerazjašnjena, iako postoje naznake kako bi transseksualnost mogla biti povezana s nestandardnom hormonalnom aktivnošću u prenatalnoj i kratkoj perinatalnoj fazi razvoja koja uvjetuje spolno „ pogrešnu“ mozgovnu organizaciju. Transseksualci se razlikuju s obzirom na biološki spol i rodni identitet (muško-u-žensko, žensko-u-muško), te s obzirom na seksualnu orijentaciju (homoseksualni i nehomoseksualni). Za većinu operiranih transseksualnih osoba operativna promjena spola je proces koji unaprjeđuje kvalitetu života. Pružanje pomoći transseksualnim osobama je složen posao koji zahtijeva suradnju stručnjaka za mentalno zdravlje (psihijatra, psihologa), endokrinologa i kirurga.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Članak u časopisu Članak u časopisu Knjižnica FFZG, Služba za MKP
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305212159
Total holds: 0

Transseksualnost je trajni osjećaje nelagode i nepripadanja spolu u kojem je osoba rođena uz težnju da se živi i bude prihvaćen kao osoba suprotnog spola. Poremećaj se javlja u dječjoj i odrasloj dobi. Teško je procijeniti čestinu poremećaja, ali se može tvrditi kako se u populaciji nalazi najmanje jedan transseksualni muškarac na 30 000 odraslih muškaraca i jedna transseksualna žena na 100 000 odraslih žena. Etiologija poremećaja je još nerazjašnjena, iako postoje naznake kako bi transseksualnost mogla biti povezana s nestandardnom hormonalnom aktivnošću u prenatalnoj i kratkoj perinatalnoj fazi razvoja koja uvjetuje spolno „ pogrešnu“ mozgovnu organizaciju. Transseksualci se razlikuju s obzirom na biološki spol i rodni identitet (muško-u-žensko, žensko-u-muško), te s obzirom na seksualnu orijentaciju (homoseksualni i nehomoseksualni). Za većinu operiranih transseksualnih osoba operativna promjena spola je proces koji unaprjeđuje kvalitetu života. Pružanje pomoći transseksualnim osobama je složen posao koji zahtijeva suradnju stručnjaka za mentalno zdravlje (psihijatra, psihologa), endokrinologa i kirurga.

Projekt MZOS 130-1301675-1389

Projekt MZOS 130-1301683-1402

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//