Normal view MARC view ISBD view

"Od Hrvata pak koji su stigli u Dalmaciju odvojio se jedan dio i zavladao Ilirikom i Panonijom". Razmatranja uz DAI c. 30, 75-78 / Gračanin, Hrvoje.

By: Gračanin, Hrvoje.
Material type: ArticleArticleDescription: 67-76 str.ISSN: 1334-1375.Other title: "And of the Croats who arrived in Dalmatia, one part separated and conquered Illyricum and Pannonia". Remarks on the DAI c. 30, 75-78 [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.04 | Hrvati, etnogeneza, južna Panonija, rani srednji vijek, O upravljanju Carstvom hrv | The Croats, ethnogenesis, South Pannonia, early middle ages, De administrando imperio engOnline resources: Click here to access online In: Povijest u nastavi 6 (2008), 1 (11) ; str. 67-76Summary: Autor na temelju navoda iz spisa "O upravljanju Carstvom" (De administrando imperio) bizantskog cara Konstantina VII. Porfirogeneta raspravlja o jednom historiografskom problemu iz hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti. Ukratko, radi se o tome jesu li se Hrvati ili, bolje rečeno, temeljna etnička skupina ili skupine koje su presudno sudjelovale u hrvatsko jetnogenezi naselili na južnopanonskom prostoru već u 7. stoljeću ili zapravo uopće ne možemo govoriti o tomu odnosno je li nazočnost hrvatskog etnika u savsko-dravsko-dunavskom međurječju u ranom srednjovjekovlju poglavito plod nedostatno potkrepljivih domišljanja suvremenih istraživača. U radu se nastoji pokazati da doista ne može biti riječi o tako ranoj prisutnosti Hrvata u navedenim oblastima, svakako ne u znantijem broju, već i stoga što je područje hrvatske etnogeneze bilo daleko na jugu, u prijadranskim krajevima.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Autor na temelju navoda iz spisa "O upravljanju Carstvom" (De administrando imperio) bizantskog cara Konstantina VII. Porfirogeneta raspravlja o jednom historiografskom problemu iz hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti. Ukratko, radi se o tome jesu li se Hrvati ili, bolje rečeno, temeljna etnička skupina ili skupine koje su presudno sudjelovale u hrvatsko jetnogenezi naselili na južnopanonskom prostoru već u 7. stoljeću ili zapravo uopće ne možemo govoriti o tomu odnosno je li nazočnost hrvatskog etnika u savsko-dravsko-dunavskom međurječju u ranom srednjovjekovlju poglavito plod nedostatno potkrepljivih domišljanja suvremenih istraživača. U radu se nastoji pokazati da doista ne može biti riječi o tako ranoj prisutnosti Hrvata u navedenim oblastima, svakako ne u znantijem broju, već i stoga što je područje hrvatske etnogeneze bilo daleko na jugu, u prijadranskim krajevima.

Projekt MZOS 130-1300620-0641

Projekt MZOS 252-2522632-2631

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//