Normal view MARC view ISBD view

Socijalno poželjno odgovaranje, ličnost i inteligencija u selekcijskoj situaciji / Galić, Zvonimir ; Jerneić, Željko ; Prevendar, Tamara.

By: Galić, Zvonimir.
Contributor(s): Prevendar, Tamara [aut] | Jerneić, Željko [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 93-110 str.ISSN: 1332-0742.Other title: Socially desirable responding, personality and intelligence in selection situation [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | Socijalno poželjno odgovaranje, upravljanje dojmovima, samozavaravanje, inteligencija, ličnost hrv | Socially desirable responding, impression management, self-deception, intelligence, personality engOnline resources: Elektronička verzija članka | Elektronička verzija članka In: Psihologijske teme 17 (2008), 1 ; str. 93-110Summary: Cilj istraživanja bio je ispitati povezanost dimenzija socijalno poželjnog odgovaranja s osobinama ličnosti i inteligencijom u realnoj selekcijskoj situaciji. Polazeći od Paulhusovog modela (1984) socijalno poželjnog odgovaranja ispitali smo povezanost upravljanja dojmovima i samozavaravanja s općom inteligencijom i tri dimenzije ličnosti – ekstraverzijom, neuroticizmom i psihoticizmom. Istraživanje je provedeno na kandidatima koji su se natjecali za prijem u obrazovni program Ministarstva obrane Republike Hrvatske. U suglasju s polaznom hipotezom, dvije su komponente socijalne poželjnosti imale različite obrasce povezanosti s dimenzijama ličnosti i općom inteligencijom. Samozavaravanje je bilo u pozitivnoj korelaciji s neuroticizmom i ekstraverzijom, a upravljanje dojmovima u negativnoj korelaciji s psihoticizmom i općom inteligencijom. Razlike u dobivenom sklopu korelacija podržavaju tezu da samozavaravanje i upravljanje dojmovima predstavljaju dva različita oblika socijalno poželjnog odgovaranja. Međutim, suprotno osnovnoj pretpostavci modela, komponente se razlikuju po sadržaju samoprezentacije, a ne po stupnju svjesnosti.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj istraživanja bio je ispitati povezanost dimenzija socijalno poželjnog odgovaranja s osobinama ličnosti i inteligencijom u realnoj selekcijskoj situaciji. Polazeći od Paulhusovog modela (1984) socijalno poželjnog odgovaranja ispitali smo povezanost upravljanja dojmovima i samozavaravanja s općom inteligencijom i tri dimenzije ličnosti – ekstraverzijom, neuroticizmom i psihoticizmom. Istraživanje je provedeno na kandidatima koji su se natjecali za prijem u obrazovni program Ministarstva obrane Republike Hrvatske. U suglasju s polaznom hipotezom, dvije su komponente socijalne poželjnosti imale različite obrasce povezanosti s dimenzijama ličnosti i općom inteligencijom. Samozavaravanje je bilo u pozitivnoj korelaciji s neuroticizmom i ekstraverzijom, a upravljanje dojmovima u negativnoj korelaciji s psihoticizmom i općom inteligencijom. Razlike u dobivenom sklopu korelacija podržavaju tezu da samozavaravanje i upravljanje dojmovima predstavljaju dva različita oblika socijalno poželjnog odgovaranja. Međutim, suprotno osnovnoj pretpostavci modela, komponente se razlikuju po sadržaju samoprezentacije, a ne po stupnju svjesnosti.

Projekt MZOS 130-0000000-3282

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//