Normal view MARC view ISBD view

»Mi« ne možemo biti krivi?! Etnički identitet i opravdavanje postupaka vlastite grupe kao odrednice doživljaja kolektivne krivnje / Čorkalo Biruški, Dinka ; Magoč, Andreja.

By: Čorkalo Biruški, Dinka.
Contributor(s): Magoč, Andreja [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 211-231 str.Other title: »We« cannot be guilty?! Ethnic identity and in-group justifications as determinants of experiencing collective guilt [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.03 | 5.05 | 5.06 | pripisivanje kolektivne krivnje, prihvaćanje kolektivne krivnje, etnički identitet, opravdavanje postupaka vlastite grupe, Vukovar hrv | collective guilt assignment, collective guilt acceptance, ethnic identity, in-group justifications, Vukovar engOnline resources: Elektronička verzija članka In: Revija za sociologiju 40 (2009), 3 ; str. 211-231Summary: Doživljaj kolektivne krivnje određen je kao svjesna emocionalna reakcija koja se javlja kada se pojedinčev kolektivni identitet ili njegova povezanost s grupom čiji su postupci nemoralni učini salijentnim (Branscombe i Doosje, 2004), te su operacionalizirana njena dva aspekta: prihvaćanje i pripisivanje kolektivne krivnje. U ovome je radu bio cilj ispitati odnos doživljaja kolektivne krivnje, etničkog identiteta i opravdavanja postupaka vlastite grupe na uzorku Hrvata i Srba u Vukovaru, utvrditi razlike među njima, te ispitati prediktivnu snagu etničkog identiteta i opravdavanja postupaka vlastite grupe u predviđanju kolektivne krivnje. Istraživanje je provedeno na 70 sudionika hrvatske i 80 sudionika srpske nacionalnosti, stanovnika grada Vukovara i okolnih mjesta, u dobi između 18 i 35 godina. Hrvati i Srbi se međusobno ne razlikuju u prihvaćanju kolektivne krivnje, a Hrvati je u značajno većoj mjeri pripisuju, te više opravdavaju postupke vlastite grupe i imaju izraženiji etnički identitet u odnosu na Srbe. Etnički identitet, pripisivanje kolektivne krivnje i opravdavanje postupaka vlastite grupe pozitivno su povezani. Negativno su povezani prihvaćanje kolektivne krivnje i etnički identitet, te prihvaćanja kolektivne krivnje i opravdavanje postupaka vlastite grupe tijekom sukoba. Opravdavanje postupaka vlastite grupe značajno pridonosi objašnjenju kriterija prihvaćanja kolektivne krivnje u oba uzorka i to tako da je veće opravdavanje postupaka vlastite grupe povezano s manjim stupnjem prihvaćanja kolektivne krivnje. Za predviđanje pripisivanja kolektivne krivnje varijabla etničkog identiteta značajno pridonosi objašnjenju varijance kod Hrvata, a varijabla opravdavanja postupaka vlastite grupe kod Srba. Raspravljene su implikacije rezultata za buduće međuetničke odnose u Vukovaru i drugim poslijeratnim zajednicama.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Doživljaj kolektivne krivnje određen je kao svjesna emocionalna reakcija koja se javlja kada se pojedinčev kolektivni identitet ili njegova povezanost s grupom čiji su postupci nemoralni učini salijentnim (Branscombe i Doosje, 2004), te su operacionalizirana njena dva aspekta: prihvaćanje i pripisivanje kolektivne krivnje. U ovome je radu bio cilj ispitati odnos doživljaja kolektivne krivnje, etničkog identiteta i opravdavanja postupaka vlastite grupe na uzorku Hrvata i Srba u Vukovaru, utvrditi razlike među njima, te ispitati prediktivnu snagu etničkog identiteta i opravdavanja postupaka vlastite grupe u predviđanju kolektivne krivnje. Istraživanje je provedeno na 70 sudionika hrvatske i 80 sudionika srpske nacionalnosti, stanovnika grada Vukovara i okolnih mjesta, u dobi između 18 i 35 godina. Hrvati i Srbi se međusobno ne razlikuju u prihvaćanju kolektivne krivnje, a Hrvati je u značajno većoj mjeri pripisuju, te više opravdavaju postupke vlastite grupe i imaju izraženiji etnički identitet u odnosu na Srbe. Etnički identitet, pripisivanje kolektivne krivnje i opravdavanje postupaka vlastite grupe pozitivno su povezani. Negativno su povezani prihvaćanje kolektivne krivnje i etnički identitet, te prihvaćanja kolektivne krivnje i opravdavanje postupaka vlastite grupe tijekom sukoba. Opravdavanje postupaka vlastite grupe značajno pridonosi objašnjenju kriterija prihvaćanja kolektivne krivnje u oba uzorka i to tako da je veće opravdavanje postupaka vlastite grupe povezano s manjim stupnjem prihvaćanja kolektivne krivnje. Za predviđanje pripisivanja kolektivne krivnje varijabla etničkog identiteta značajno pridonosi objašnjenju varijance kod Hrvata, a varijabla opravdavanja postupaka vlastite grupe kod Srba. Raspravljene su implikacije rezultata za buduće međuetničke odnose u Vukovaru i drugim poslijeratnim zajednicama.

Projekt MZOS 130-1301422-1418

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//