Normal view MARC view ISBD view

Doseljenici u Hrvatsku iz Mađarske od kraja 16. do početka 18. stoljeća (na primjeru Varaždinskog generalata i Križevačke županije) / Petrić, Hrvoje.

By: Petrić, Hrvoje.
Material type: ArticleArticleDescription: 103-108 str.ISSN: 2060-114x.Other title: From Hungary to Croatia [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.04 | rani novi vijek hrv | early modern period eng In: Pečuški/Pecsi horizont 2 (2008), 1 ; str. 103-108Summary: Moguće je zaključiti kako se kod doseljenika iz Ugarske u utvrdama Varaždinskog generalata najčešće se radilo o doseljenicima iz obližnjih ugarskih prekodravskih naselja koja su tada bila pod osmanskom vlašću. Očito je kako je dio doseljenika s toga prostora bio hrvatskog podrijetla jer je hrvatsko stanovništvo na tom području živjelo još od srednjega vijeka, a isto tako prezime « ; ; Mađar (Mađer i sl.)» ; ; ne znači pripadnost mađarskom narodu nego samo smjer doseljavanja (iz Mađarske) pa se i među nositeljima ovoga prezimena vjerojatno nalaze i neki Hrvati iz Mađarske.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Moguće je zaključiti kako se kod doseljenika iz Ugarske u utvrdama Varaždinskog generalata najčešće se radilo o doseljenicima iz obližnjih ugarskih prekodravskih naselja koja su tada bila pod osmanskom vlašću. Očito je kako je dio doseljenika s toga prostora bio hrvatskog podrijetla jer je hrvatsko stanovništvo na tom području živjelo još od srednjega vijeka, a isto tako prezime « ; ; Mađar (Mađer i sl.)» ; ; ne znači pripadnost mađarskom narodu nego samo smjer doseljavanja (iz Mađarske) pa se i među nositeljima ovoga prezimena vjerojatno nalaze i neki Hrvati iz Mađarske.

Projekt MZOS 130-1300855-0939

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//