Normal view MARC view ISBD view

Mjerenje pubertalnoga sazrijevanja u istraživanjima razvoja adolescenata / Keresteš, Gordana ; Brković, Irma ; Kuterovac Jagodić, Gordana.

By: Keresteš, Gordana.
Contributor(s): Kuterovac-Jagodić, Gordana [aut] | Brković, Irma [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 933-951 str.Other title: Measuring pubertal maturation in research on adolescent development [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | adolescenti, pubertalno sazrijevanje, mjerenje pubertalnih promjena, apsolutni pubertalni status, relativni pubertalni status hrv | adolescents, pubertal maturation, measuring pubertal changes, absolute pubertal status, pubertal timing (relative pubertal status) engOnline resources: Elektronička verzija članka In: Društvena istraživanja 19 (2010), 6 ; str. 933-951Summary: Iako se u posljednjih nekoliko desetljeća razvoj različitih aspekata doživljavanja i ponašanja u razdoblju adolescencije intenzivno istražuje, uloga pubertalnoga sazrijevanja – središnje i najistaknutije razvojne promjene na prijelazu iz djetinjstva u odraslu dob – u razvoju ostalih aspekata funkcioniranja i ponašanja adolescenata, ispituje se iznenađujuće rijetko. K tome, istraživači su skloni o stupnju pubertalnog razvoja zaključivati na temelju kronološke dobi, što zbog velikih individualnih razlika u vremenu početka puberteta i brzini pubertalnog razvoja nije potpuno opravdano. Jedan od razloga takve istraživačke prakse jesu poteškoće u mjerenju pubertalnog razvoja. Uz nekoliko iznimaka, u psihologijskim i drugim nemedicinskim istraživanjima u Hrvatskoj mjere pubertalnoga sazrijevanja do sada se nisu primjenjivale. Cilj je ovog rada prikazati mjere pubertalnoga sazrijevanja, posebno one koje su prikladne za primjenu izvan medicinskoga i kliničkoga konteksta, kako bismo potaknuli istraživače na njihovu primjenu i time pridonijeli potpunijem razumijevanju ponašanja i razvoja adolescenata.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Iako se u posljednjih nekoliko desetljeća razvoj različitih aspekata doživljavanja i ponašanja u razdoblju adolescencije intenzivno istražuje, uloga pubertalnoga sazrijevanja – središnje i najistaknutije razvojne promjene na prijelazu iz djetinjstva u odraslu dob – u razvoju ostalih aspekata funkcioniranja i ponašanja adolescenata, ispituje se iznenađujuće rijetko. K tome, istraživači su skloni o stupnju pubertalnog razvoja zaključivati na temelju kronološke dobi, što zbog velikih individualnih razlika u vremenu početka puberteta i brzini pubertalnog razvoja nije potpuno opravdano. Jedan od razloga takve istraživačke prakse jesu poteškoće u mjerenju pubertalnog razvoja. Uz nekoliko iznimaka, u psihologijskim i drugim nemedicinskim istraživanjima u Hrvatskoj mjere pubertalnoga sazrijevanja do sada se nisu primjenjivale. Cilj je ovog rada prikazati mjere pubertalnoga sazrijevanja, posebno one koje su prikladne za primjenu izvan medicinskoga i kliničkoga konteksta, kako bismo potaknuli istraživače na njihovu primjenu i time pridonijeli potpunijem razumijevanju ponašanja i razvoja adolescenata.

Projekt MZOS 130-1301683-1400

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//