Normal view MARC view ISBD view

Dijalog književnosti i filma u suvremenoj ruskoj masovnoj kulturi (na primjeru Tarasa Bul'be V. Bortka) / Lugarić, Danijela.

By: Lugarić Vukas, Danijela.
Material type: ArticleArticleDescription: 1405-1424 str.ISSN: 0015-8445.Other title: Literature and film in a dialogue in a contemporary Russian mass culture (Taras Bul'ba by V. Bortko) [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | masovna kultura, istinita i lažna povijest, bivanje nacijom hrv | mass culture, true and false history, nationess eng In: Forum : mjesečnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti LXXXI (2009), 10-12 ; str. 1405-1424Summary: Premda je ruski film Taras Bul'ba, premijerno prikazan 1. travnja 2009, istupao kao hommage ruskom piscu N. V. Gogolju, u radu nastojimo prikazati da je interes filma zapravo negdje drugdje. Naime, Bortkovo je čitanje Gogoljeva teksta u nekim elementima nadišlo čin „ prevođenja“ književnoga teksta na filmski jezik, koji prati svaku filmsku ekranizaciju (È jhenbaum 1926: 146). Potaknuto državničkim institucijama, nastajanje se filma događalo u „ strogo kontroliranim“ uvjetima i s jednim ciljem: prikazom „ slavne zajedničke prošlosti“ probuditi osjećaj pripadnosti kolektivu u stvarnosti fragmentiranoga ruskoga društva. Neki aspekti poetike sugeriraju da je film zapravo odgovor na političku, ekonomsku i društvenu krizu u suvremenoj Rusiji, i to u obliku konstituiranja političko-nacionalnoga mita kojemu je u središtu okrutni, ali uspješni vođa. Taj mit privilegira neke aspekte „ ruske duše“ (alias specifično ruske forme nacionalnoga identiteta), poput drugarstva kao civilizacijske vrednote na koju ruska kultura ima posebno pravo, žrtve za vjeru i kozaštva kao realizirane metafore Svojih, ruskih, te kulta zemlje, koja je vrhunski objekt privrženosti oko kojega se zamišlja nacionalna zajednica (B. Anderson). Primarno angažirana nakana filma stavlja samog Gogolja i njegovo stvaralaštvo u pozadinu interesa potpisnika filma, a u središnje polje istupa želja da se iskoristi retorički potencijal filma, njegova mitogenost, kako bi se lažna povijest (Gogoljeva priča temeljena na folkloru) pretvorila u istinitu povijest (tj. mit po M. Eliadeu), odnosno kako bi se stvarna nemoć zaodjenula u ruho moći koju nosi čin mitologizacije prošlosti.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Premda je ruski film Taras Bul'ba, premijerno prikazan 1. travnja 2009, istupao kao hommage ruskom piscu N. V. Gogolju, u radu nastojimo prikazati da je interes filma zapravo negdje drugdje. Naime, Bortkovo je čitanje Gogoljeva teksta u nekim elementima nadišlo čin „ prevođenja“ književnoga teksta na filmski jezik, koji prati svaku filmsku ekranizaciju (È jhenbaum 1926: 146). Potaknuto državničkim institucijama, nastajanje se filma događalo u „ strogo kontroliranim“ uvjetima i s jednim ciljem: prikazom „ slavne zajedničke prošlosti“ probuditi osjećaj pripadnosti kolektivu u stvarnosti fragmentiranoga ruskoga društva. Neki aspekti poetike sugeriraju da je film zapravo odgovor na političku, ekonomsku i društvenu krizu u suvremenoj Rusiji, i to u obliku konstituiranja političko-nacionalnoga mita kojemu je u središtu okrutni, ali uspješni vođa. Taj mit privilegira neke aspekte „ ruske duše“ (alias specifično ruske forme nacionalnoga identiteta), poput drugarstva kao civilizacijske vrednote na koju ruska kultura ima posebno pravo, žrtve za vjeru i kozaštva kao realizirane metafore Svojih, ruskih, te kulta zemlje, koja je vrhunski objekt privrženosti oko kojega se zamišlja nacionalna zajednica (B. Anderson). Primarno angažirana nakana filma stavlja samog Gogolja i njegovo stvaralaštvo u pozadinu interesa potpisnika filma, a u središnje polje istupa želja da se iskoristi retorički potencijal filma, njegova mitogenost, kako bi se lažna povijest (Gogoljeva priča temeljena na folkloru) pretvorila u istinitu povijest (tj. mit po M. Eliadeu), odnosno kako bi se stvarna nemoć zaodjenula u ruho moći koju nosi čin mitologizacije prošlosti.

Projekt MZOS 130-0000000-0875

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//