Normal view MARC view ISBD view

Dvojnik't : od temata do metoda / Morana Čale, Lada Čale Feldman.

By: Čale, Morana.
Contributor(s): Čale Feldman, Lada [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 9-10 str.ISSN: 1310-9561.Other title: The Double: from Theme to Method [Naslov na engleskom:] | Двойникът: от темата до метода [Naslov na bugarskom:].Subject(s): 6.03 | dvojnik, tema, metoda, antropomorfizam, anasemija, slika, ritam hrv | the double, theme, method, anthropomorphism, anasemy, image, rhythm eng In: Literaturen vestnik 19 (2009), 30 ; str. 9-10Summary: Studija nastoji razdvojiti motiv dvojnika od njegove tipične sudbine u povijesnim i tematskim pregledima književnosti koji se njime bave, a gdje se najčešće pojavljuje jedino u svojem eksplicitno antropomorfnom obliku podvojenoga lika. Nasuprot tome, tom rastjeloviteljskom naznakom rad se teži baviti s aspekta njezine paradoksalne i « ; anasemične» ; sposobnosti, po kojoj istodobno označava i dokida ono što označava, upravo po uzoru na samu fikciju i njezine optičke i akustičke, « ; bitno nebitne» ; sastavnice – slike i ritmove.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Riječ je o prijevodu rada koji je prethodno bio objavljen na hrvatskom jeziku. Tekst je na bugarski prevela Tzvetomila Pauly, doktorandica koja je u akademskoj godini 2008-2009. slušala i položila kolegij 'Dvojnik' na Doktorskom studiju književnosti, kulture, filma i izvedbenih umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Studija nastoji razdvojiti motiv dvojnika od njegove tipične sudbine u povijesnim i tematskim pregledima književnosti koji se njime bave, a gdje se najčešće pojavljuje jedino u svojem eksplicitno antropomorfnom obliku podvojenoga lika. Nasuprot tome, tom rastjeloviteljskom naznakom rad se teži baviti s aspekta njezine paradoksalne i « ; anasemične» ; sposobnosti, po kojoj istodobno označava i dokida ono što označava, upravo po uzoru na samu fikciju i njezine optičke i akustičke, « ; bitno nebitne» ; sastavnice – slike i ritmove.

Projekt MZOS 130-1301070-1064

bugarski

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//