Normal view MARC view ISBD view

Znanstvena fantastika između slova i slike (o nekim problemima žanrovskog stvaralaštva u književnosti i filmu) / Gilić, Nikica.

By: Gilić, Nikica.
Material type: ArticleArticleDescription: 25-32 str.ISSN: 0455-0463.Other title: Science fiction between letter and image: concerning some problems of genre in literature and film [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | 6.06 | znanstvena fantastika, žanr, književnost, film, vrijednost hrv | science fiction, genre, literature, film, value eng In: Književna smotra 41 (2009), 154 (4) ; str. 25-32Summary: Znanstveno-fantastično stvaralaštvo u književnosti je, čini se, znatno manje ugledno nego filmsko SF stvaralaštvo, no njihova uloga u kulturnom kanonu složenija je nego što se to čini na prvi pogled. Mnogi klasici SF filma (Metropolis, 2oo1: Odiseja u svemiru, pa čak i Tarkovskijev Solaris i Truffautov Fahrenheit) bolje stoje u filmskom kanonu nego djela kojim su inspirarana u književnom kanonu, što se može objasniti specifičnom ulogom filma u kulturnom kanonu. U njemu film zauzima otprilike ono mjesto što ga u književnom kanonu zauzima "žanrovsko" stvaralaštvo ; nalazi se negdje prema margini, pa su u filmskom svijetu manje i predrasude prema žanrovskom stvaralaštvu.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Znanstveno-fantastično stvaralaštvo u književnosti je, čini se, znatno manje ugledno nego filmsko SF stvaralaštvo, no njihova uloga u kulturnom kanonu složenija je nego što se to čini na prvi pogled. Mnogi klasici SF filma (Metropolis, 2oo1: Odiseja u svemiru, pa čak i Tarkovskijev Solaris i Truffautov Fahrenheit) bolje stoje u filmskom kanonu nego djela kojim su inspirarana u književnom kanonu, što se može objasniti specifičnom ulogom filma u kulturnom kanonu. U njemu film zauzima otprilike ono mjesto što ga u književnom kanonu zauzima "žanrovsko" stvaralaštvo ; nalazi se negdje prema margini, pa su u filmskom svijetu manje i predrasude prema žanrovskom stvaralaštvu.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//