Normal view MARC view ISBD view

Smrtonosna privlačnost i zemaljska hrana: neki aspekti značenja majke (crne / neobrađene / vlažne / rodne) zemlje u ruskoj kulturi / Lugarić, Danijela.

By: Lugarić Vukas, Danijela.
Material type: ArticleArticleDescription: 45-52 str.ISSN: 0455-0463.Other title: Mortally appeal and terrestrial food: some aspects of meaning of a mother (black / raw / humid / native) soil in Russian culture [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | majka syra zemlja, ruska i sovjetska kultura, B. Pil'njak hrv | Dump Mother of the Earth, Russian and Soviet culture, B. Pilniak eng In: Književna smotra 43 (2011), 2(160) ; str. 45-52Summary: U radu pozornost usmjerujemo na aspekte značenja majke syre zemlje, jedne od najzanimljivijih pojava u ruskoj pretkršćanskoj tradiciji. Njezinu je ne posve jasnom kulturnom statusu pogodovalo i nepostojanje vizualnoga identiteta, što je čini posebice pogodnom za upis niza značenja u različitim razdobljima na ruskom kulturnom prostoru. Upravo u prošlome stoljeću posredstvom sovjetske mitomanske aksiologije pojava oživljava u kultu Domovine te se – kljasta, kao utjelovljenje apsolutnoga optimizma, dobrote i blagosti – očituje u različitim proizvodima tadašnje kulture socrealizma. Zaključujemo da je riječ o relativno sofisticiranome simbolu ženskoga, koji povezuje plodno, ljekovito i mudro sa smrću, pogubnošću i nagonima u jedinstvo prividno protuslovnog.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U radu pozornost usmjerujemo na aspekte značenja majke syre zemlje, jedne od najzanimljivijih pojava u ruskoj pretkršćanskoj tradiciji. Njezinu je ne posve jasnom kulturnom statusu pogodovalo i nepostojanje vizualnoga identiteta, što je čini posebice pogodnom za upis niza značenja u različitim razdobljima na ruskom kulturnom prostoru. Upravo u prošlome stoljeću posredstvom sovjetske mitomanske aksiologije pojava oživljava u kultu Domovine te se – kljasta, kao utjelovljenje apsolutnoga optimizma, dobrote i blagosti – očituje u različitim proizvodima tadašnje kulture socrealizma. Zaključujemo da je riječ o relativno sofisticiranome simbolu ženskoga, koji povezuje plodno, ljekovito i mudro sa smrću, pogubnošću i nagonima u jedinstvo prividno protuslovnog.

Projekt MZOS 130-0000000-0875

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//