Normal view MARC view ISBD view

Prikladnost nekoliko subjektivnih mjera pubertalnog sazrijevanja za primjenu u ne-kliničkim istraživanjima razvoja adolescenata / Keresteš, Gordana ; Brković, Irma ; Kuterovac-Jagodić, Gordana.

By: Keresteš, Gordana.
Contributor(s): Kuterovac-Jagodić, Gordana [aut] | Brković, Irma [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 1015-1035 str.Other title: Suitability of several subjective measures of pubertal maturation for application in non-clinical research on adolescent development [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | pubertet, apsolutni pubertalni status, relativni pubertalni status, samoprocjene, procjene roditelja, PDS hrv | puberty, absolute pubertal status, pubertal timing (relative pubertal status), self-ratings, parental ratings, PDS engOnline resources: Elektronička verzija članka In: Društvena istraživanja 19 (2010), 6 ; str. 1015-1035Summary: Cilj rada bio je empirijski utvrditi prikladnost nekoliko različitih mjera pubertalnog sazrijevanja za primjenu u psihologijskim i drugim ne-medicinskim istraživanjima razvoja adolescenata. U uzorku mlađih adolescenata (260 dječaka i 287 djevojčica dobi 10-15 godina) i njihovih roditelja (444 majke i 355 očeva) prikupljene su samoprocjene i roditeljske procjene relativnog pubertalnog statusa te izvještaji o djetetovoj tjelesnoj visini i težini, a za djevojčice i o menstrualnom statusu i dobi pojave menarhe. Djeca su ispunila i Skalu pubertalnog razvoja (Pubertal Development Scale, PDS, Petersen i sur., 1988). Rezultati su pokazali da su različite mjere pubertalnog sazrijevanja međusobno povezane, ali visina njihove povezanosti govori kako nisu međusobno zamjenjive. Procjene istog indikatora pubertalnog sazrijevanja dobivene od različitih izvjestitelja (majki, očeva i adolescenata) iznimno visoko koreliraju i u istraživačke se svrhe mogu koristiti kao međusobno zamjenjive. Spolne razlike u mjerama tjelesnog sazrijevanja, kao i trendovi tjelesnog sazrijevanja dječaka i djevojčica različite dobi sukladni su trendovima dobivenim u ranijim istraživanjima i govore o prikladnosti i valjanosti upotrijebljenih mjera. PDS se pokazao valjanom i pouzdanom mjerom pubertalnog razvoja hrvatskih adolescenata. U raspravi je naglašena potreba uključivanja mjera pubertalnog sazrijevanja u istraživanja razvoja adolescenata.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj rada bio je empirijski utvrditi prikladnost nekoliko različitih mjera pubertalnog sazrijevanja za primjenu u psihologijskim i drugim ne-medicinskim istraživanjima razvoja adolescenata. U uzorku mlađih adolescenata (260 dječaka i 287 djevojčica dobi 10-15 godina) i njihovih roditelja (444 majke i 355 očeva) prikupljene su samoprocjene i roditeljske procjene relativnog pubertalnog statusa te izvještaji o djetetovoj tjelesnoj visini i težini, a za djevojčice i o menstrualnom statusu i dobi pojave menarhe. Djeca su ispunila i Skalu pubertalnog razvoja (Pubertal Development Scale, PDS, Petersen i sur., 1988). Rezultati su pokazali da su različite mjere pubertalnog sazrijevanja međusobno povezane, ali visina njihove povezanosti govori kako nisu međusobno zamjenjive. Procjene istog indikatora pubertalnog sazrijevanja dobivene od različitih izvjestitelja (majki, očeva i adolescenata) iznimno visoko koreliraju i u istraživačke se svrhe mogu koristiti kao međusobno zamjenjive. Spolne razlike u mjerama tjelesnog sazrijevanja, kao i trendovi tjelesnog sazrijevanja dječaka i djevojčica različite dobi sukladni su trendovima dobivenim u ranijim istraživanjima i govore o prikladnosti i valjanosti upotrijebljenih mjera. PDS se pokazao valjanom i pouzdanom mjerom pubertalnog razvoja hrvatskih adolescenata. U raspravi je naglašena potreba uključivanja mjera pubertalnog sazrijevanja u istraživanja razvoja adolescenata.

Projekt MZOS 130-1301683-1400

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//