Normal view MARC view ISBD view

Usamljenost u ranoj adolescenciji : spolne i dobne razlike te povezanost sa socijalnim odnosima / Medved, Ankica ; Keresteš, Gordana.

By: Medved, Ankica.
Contributor(s): Keresteš, Gordana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 457-478 str.Other title: Loneliness in early adolescence : gender and age differences and links with social relations [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | usamljenost, adolescenti, socijalni odnosi, spolne i dobne razlike hrv | loneliness, adolescents, social relations, gender and age differences engOnline resources: Elektronička verzija članka In: Društvena istraživanja 20 (2011), 2 ; str. 457-478Summary: Iako je poznato da je adolescencija razdoblje u kojem se osjećaj usamljenosti pojačava, malo se zna o činiteljima koji doprinose tom doživljaju. Cilj ovog rada bio je ispitati spolne i dobne razlike u usamljenosti predadolescenata i mladih adolescenata te utvrditi povezanost između usamljenosti i nekoliko indikatora kvalitete socijalnih odnosa (sociometrijskog statusa, prisnosti u istospolnom prijateljstvu i socijalne podrške). U istraživanju je sudjelovalo 188 učenika i učenica viših razreda osnovne škole. Primijenjeni su Kratka verzija UCLA skale usamljenosti, Skala prisnosti u prijateljstvu, Multidimenzionalna skala percipirane socijalne podrške i Sociometrijski upitnik. Djeca su izvijestila o razmjerno niskoj razini usamljenosti, ali su se dječaci osjećali značajno usamljenijima od djevojčica. Među djevojčicama, starije su bile usamljenije od mlađih, dok su među dječacima usamljeniji bili mlađi. Indikatori kvalitete socijalnih odnosa objasnili su podjednaki dio varijance usamljenosti djevojčica (11.1%) i dječaka (11.7%), ali su prediktori usamljenosti bili različiti za djecu različitog spola. O većoj usamljenosti izvijestile su djevojčice koje su socijalnu podršku procijenile lošijom i one koje su imale bolji status u razredu, dok su se dječaci s boljim statusom među vršnjacima osjećali manje usamljenima. U raspravi je istaknuta potreba ispitivanja uloge spola u razvoju usamljenosti.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Iako je poznato da je adolescencija razdoblje u kojem se osjećaj usamljenosti pojačava, malo se zna o činiteljima koji doprinose tom doživljaju. Cilj ovog rada bio je ispitati spolne i dobne razlike u usamljenosti predadolescenata i mladih adolescenata te utvrditi povezanost između usamljenosti i nekoliko indikatora kvalitete socijalnih odnosa (sociometrijskog statusa, prisnosti u istospolnom prijateljstvu i socijalne podrške). U istraživanju je sudjelovalo 188 učenika i učenica viših razreda osnovne škole. Primijenjeni su Kratka verzija UCLA skale usamljenosti, Skala prisnosti u prijateljstvu, Multidimenzionalna skala percipirane socijalne podrške i Sociometrijski upitnik. Djeca su izvijestila o razmjerno niskoj razini usamljenosti, ali su se dječaci osjećali značajno usamljenijima od djevojčica. Među djevojčicama, starije su bile usamljenije od mlađih, dok su među dječacima usamljeniji bili mlađi. Indikatori kvalitete socijalnih odnosa objasnili su podjednaki dio varijance usamljenosti djevojčica (11.1%) i dječaka (11.7%), ali su prediktori usamljenosti bili različiti za djecu različitog spola. O većoj usamljenosti izvijestile su djevojčice koje su socijalnu podršku procijenile lošijom i one koje su imale bolji status u razredu, dok su se dječaci s boljim statusom među vršnjacima osjećali manje usamljenima. U raspravi je istaknuta potreba ispitivanja uloge spola u razvoju usamljenosti.

Projekt MZOS 130-1301683-1400

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//