Normal view MARC view ISBD view

Osor - benediktinska crkva i samostan Sv. Petra / Marić, Iva ; Bully, Sébastien ; Jurković, Miljenko ; Čaušević-Bully, Morana.

By: Marić, Iva.
Contributor(s): Bully, Sébastien [aut] | Čaušević-Bully, Morana [aut] | Jurković, Miljenko [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 351-353 str.ISSN: 1845-8408.Other title: Osor - Benedictine church and monastery of St. Peter [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.05 | 6.07 | Osor, rani srednji vijek, samostan sv. Petra hrv | Osor, Early Middle Ages, monastery of St. Peter eng In: Hrvatski arheološki godišnjak 4/2007 (2008), str. 351-353Summary: Tijekom listopada 2007. godine provedena je druga kampanja istraživanja benediktinskog samostana i crkve Sv. Petra u Osoru na otoku Cresu koja je imala za cilj nastavak i dovršetak izrade precizne grafičke dokumentacije postojećih struktura te arheološko istraživanje prostora istočno od začelja crkve, otvaranje sonde na mjestu južnoga bočnog broda te primarnu obradu nalaza skulpture. Nastavak izrade detaljne grafičke dokumentacije plašteva zidova sačuvanih u elevaciji pratila je i njihova detaljna analiza rađena prema strogim principima metode „vertikalne arheologije“. Na temelju dosadašnjih iskopavanja te analize sačuvanih zidova moguće je rekonstruirati izvorni bazilikalni izgled crkve čija je unutrašnjost bila podijeljena u pet traveja. Crkvi je prethodio vestibul iste širine, a središnju poligonalnu apsidu flankirale su bočne polukružne.Nadalje, u istraživanjima prostora istočno od začelja crkve otvoren je prvi veći sektor istraživanja gdje je otkriven dio groblja iz kasnoga srednjeg vijeka, organiziranoga oko začelja crkve. Ustanovljeni su i ostatci arhitekture iz raznih razdoblja – počevši od razdoblja antike sve do kasnoga srednjeg vijeka. Pronađena je manja piscina (radi se vjerojatno o impluvium-u) i zid koji je zatvarao prostor unutarnjega dvorišta s južne strane bazena. Od zanimljivih nalaza skulpture valja spomenuti fragment arhitrava te ugaoni fragment dekorirane ploče s prikazom ptice koji bi mogli okvirno datirati u početak 11. stoljeća, na temelju analogija s nekim lokalnim, ali i sjevernojadranskim primjerima.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Tijekom listopada 2007. godine provedena je druga kampanja istraživanja benediktinskog samostana i crkve Sv. Petra u Osoru na otoku Cresu koja je imala za cilj nastavak i dovršetak izrade precizne grafičke dokumentacije postojećih struktura te arheološko istraživanje prostora istočno od začelja crkve, otvaranje sonde na mjestu južnoga bočnog broda te primarnu obradu nalaza skulpture. Nastavak izrade detaljne grafičke dokumentacije plašteva zidova sačuvanih u elevaciji pratila je i njihova detaljna analiza rađena prema strogim principima metode „vertikalne arheologije“. Na temelju dosadašnjih iskopavanja te analize sačuvanih zidova moguće je rekonstruirati izvorni bazilikalni izgled crkve čija je unutrašnjost bila podijeljena u pet traveja. Crkvi je prethodio vestibul iste širine, a središnju poligonalnu apsidu flankirale su bočne polukružne.Nadalje, u istraživanjima prostora istočno od začelja crkve otvoren je prvi veći sektor istraživanja gdje je otkriven dio groblja iz kasnoga srednjeg vijeka, organiziranoga oko začelja crkve. Ustanovljeni su i ostatci arhitekture iz raznih razdoblja – počevši od razdoblja antike sve do kasnoga srednjeg vijeka. Pronađena je manja piscina (radi se vjerojatno o impluvium-u) i zid koji je zatvarao prostor unutarnjega dvorišta s južne strane bazena. Od zanimljivih nalaza skulpture valja spomenuti fragment arhitrava te ugaoni fragment dekorirane ploče s prikazom ptice koji bi mogli okvirno datirati u početak 11. stoljeća, na temelju analogija s nekim lokalnim, ali i sjevernojadranskim primjerima.

Projekt MZOS 130-1300623-0622

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//