Normal view MARC view ISBD view

Roditeljsko ponašanje zaposlenih roditelja: povezanost s objektivnim obilježjima posla i subjektivnim doživljajem odnosa roditeljske i radne uloge / Sočo, Mateja ; Keresteš, Gordana.

By: Sočo, Mateja.
Contributor(s): Keresteš, Gordana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 647-669 str.Other title: Parenting behaviors of employed parents: relationships with objective job characteristics and subjective experiences of parenting-work interaction [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | majke, očevi, posao, sukob roditeljske i radne uloge, roditeljsko ponašanje hrv | mothers, fathers, job, parent-employee interrole conflict, parenting behavior engOnline resources: Elektronička verzija članka In: Društvena istraživanja 20 (2011), 3 ; str. 647-669Summary: Polazeći od modela determinanti roditeljskog ponašanja (Belsky, 1984.), u ovom radu ispitana je povezanost roditeljskoga ponašanja zaposlenih roditelja s objektivnim obilježjima posla i roditeljevim subjektivnim doživljajem odnosa između roditeljske i radne uloge. U istraživanju su sudjelovala 162 zaposlena oca i 380 zaposlenih majki, koji su imali djecu od 3 do 16 godina. Podaci su prikupljeni online upitnicima primijenjenim na internetu. Rezultati su pokazali da su karakteristike posla u nešto većoj mjeri povezane s roditeljskim ponašanjem očeva nego majki, osobito kad se razmatra negativno roditeljstvo. U roditelja obaju spolova subjektivni doživljaj posla jače je povezan s roditeljskim ponašanjem od objektivnih obilježja posla. Najznačajniji prediktori roditeljskoga ponašanja roditelja obaju spolova bili su doživljaj ometanja radne uloge roditeljskom i procjena važnosti roditeljske uloge. Majčino roditeljstvo bilo je značajno povezano i s procjenom važnosti radne uloge. Raspravljene su teorijske i praktične implikacije dobivenih nalaza i dane smjernice za buduća istraživanja.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Polazeći od modela determinanti roditeljskog ponašanja (Belsky, 1984.), u ovom radu ispitana je povezanost roditeljskoga ponašanja zaposlenih roditelja s objektivnim obilježjima posla i roditeljevim subjektivnim doživljajem odnosa između roditeljske i radne uloge. U istraživanju su sudjelovala 162 zaposlena oca i 380 zaposlenih majki, koji su imali djecu od 3 do 16 godina. Podaci su prikupljeni online upitnicima primijenjenim na internetu. Rezultati su pokazali da su karakteristike posla u nešto većoj mjeri povezane s roditeljskim ponašanjem očeva nego majki, osobito kad se razmatra negativno roditeljstvo. U roditelja obaju spolova subjektivni doživljaj posla jače je povezan s roditeljskim ponašanjem od objektivnih obilježja posla. Najznačajniji prediktori roditeljskoga ponašanja roditelja obaju spolova bili su doživljaj ometanja radne uloge roditeljskom i procjena važnosti roditeljske uloge. Majčino roditeljstvo bilo je značajno povezano i s procjenom važnosti radne uloge. Raspravljene su teorijske i praktične implikacije dobivenih nalaza i dane smjernice za buduća istraživanja.

Projekt MZOS 130-1301683-1400

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//