Normal view MARC view ISBD view

Hrvatsko rano srednjovjekovlje u službi politike u počecima neovisne Hrvatske / Gračanin, Hrvoje.

By: Gračanin, Hrvoje.
Material type: ArticleArticleDescription: 89-101 str.ISSN: 1647-8050.Other title: The Croatian early middle ages in service of politics in the beginnings of independent Croatia [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.04 | hrvatsko rano srednjovjekovlje, politika, ideologizacija, mitologizacija, devedesete godine 20. stoljeća hrv | Croatian early middle ages, politics, ideologization, mythologization, 1990s engOnline resources: Click here to access online In: Kroatologija 1 (2010), 1 ; str. 89-101Summary: U radu se nastoje detektirati tematski krugovi i obrasci usko povezani s poviješću hrvatskog ranog srednjovjekovlja kojima se poslužila hrvatska politička elita u jačanju i održavanju hrvatskog nacionalnog patosa te osnaživanju historijskog prava naroda tijekom devedesetih godina 20. stoljeća. Cilj je utvrditi kako su interpretacije političara o pojedinim aspektima hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti utjecale na medije i općenito na pučke predodžbe, napose u vezi s idejom o tzv. tisućljetnom snu hrvatskog naroda. Znatan dio tih interpretacija našao je svoje mjesto i u temeljnim dokumentima hrvatske državnosti. Istraživanje je provedeno na temelju političkih govora i revelantnih državno-političkih spisa.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Rad se zasniva na izlaganju "Hrvatsko rano srednjovjekovlje u službi politike u počecima neovisne Hrvatske" održanom na I. međunarodnoj kroatološkoj konferenciji, Zagreb 1.-3. X. 2009.

U radu se nastoje detektirati tematski krugovi i obrasci usko povezani s poviješću hrvatskog ranog srednjovjekovlja kojima se poslužila hrvatska politička elita u jačanju i održavanju hrvatskog nacionalnog patosa te osnaživanju historijskog prava naroda tijekom devedesetih godina 20. stoljeća. Cilj je utvrditi kako su interpretacije političara o pojedinim aspektima hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti utjecale na medije i općenito na pučke predodžbe, napose u vezi s idejom o tzv. tisućljetnom snu hrvatskog naroda. Znatan dio tih interpretacija našao je svoje mjesto i u temeljnim dokumentima hrvatske državnosti. Istraživanje je provedeno na temelju političkih govora i revelantnih državno-političkih spisa.

Projekt MZOS 130-1300620-0641

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//