Normal view MARC view ISBD view

1150. obljetnica darovnice kneza Trpimira / Matijević Sokol, Mirjana.

By: Matijević-Sokol, Mirjana.
Material type: ArticleArticleDescription: 9-19 str.ISSN: 0351-8884.Other title: 1150th Anniversary of Duke's Trpimir Deed of Gift [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | 6.04 | Trpimir, darovnica, vjerodostojnost, Hrvatska, srednji vijek hrv | Trpimir, Deed of Gift, credibility, Croatia, the Middle Ages engOnline resources: Elektronička verzija In: Izdanja Hrvatskog arheološkog društva 25 (2010), str. 9-19Summary: Povodom 1150. obljetnice izdavanja Trpimirove darovnice koja se obilježava na temelju njezina tradicionalnog datiranja 852. godinom koje je predložio F. Rački, autorica rekapitulira različita historiografska mišljenja o pitanjima koja se tiču ovog najstarijeg diplomatičkog dokumenta kod Hrvata iznesena tijekom vremena. Trpimirova je darovnica krsni list hrvatske države. Izdao ju je prvi samostalni hrvatski vladar Trpimir koji se u njoj titulira knezom Hrvata (dux Chroatorum). Zbog činjenice da je do nas došla u više kasnih prijepisa, a ne i u izvorniku, izazivala je polemičke rasprave o vjerodostojnosti. Autorica smatra da je predložak za sadašnji oblik Trpimirove darovnice isprava koja je kasnije „dorađena“ i „obogaćena“ rezultatima sudovanja na placitu. Osnovne diplomatičke formule, odnosno vjerodostojnu jezgru te isprave činili bi dijelovi protokola (invokacija, intitulacija i datacija), zatim arenga, pa dijelovi naracije s dispozicijom. Takve dokumente nazivamo diplomatičkom terminologijom iskrivljeni izvornik (acta depravata) u čiju su vjerodostojnu jezgru i to možda čak u više navrata interpolirani razni dijelovi drugih pravnih radnji (acta interpolata). Također temeljem iznesenih stavova L. Margetića, ali uz manju vlastitu korekciju autorica se opredjeljuje i predlaže 4. ožujka 841. godine kao datum izdavanja isprave.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Znanstveni skup Hrvatskog arheološkog društva "100 godina Arheološkog muzeja Istre u Puli - Novija istraživanja u Hrvatskoj", Pula, 8.-12. listopada 2002.

Povodom 1150. obljetnice izdavanja Trpimirove darovnice koja se obilježava na temelju njezina tradicionalnog datiranja 852. godinom koje je predložio F. Rački, autorica rekapitulira različita historiografska mišljenja o pitanjima koja se tiču ovog najstarijeg diplomatičkog dokumenta kod Hrvata iznesena tijekom vremena. Trpimirova je darovnica krsni list hrvatske države. Izdao ju je prvi samostalni hrvatski vladar Trpimir koji se u njoj titulira knezom Hrvata (dux Chroatorum). Zbog činjenice da je do nas došla u više kasnih prijepisa, a ne i u izvorniku, izazivala je polemičke rasprave o vjerodostojnosti. Autorica smatra da je predložak za sadašnji oblik Trpimirove darovnice isprava koja je kasnije „dorađena“ i „obogaćena“ rezultatima sudovanja na placitu. Osnovne diplomatičke formule, odnosno vjerodostojnu jezgru te isprave činili bi dijelovi protokola (invokacija, intitulacija i datacija), zatim arenga, pa dijelovi naracije s dispozicijom. Takve dokumente nazivamo diplomatičkom terminologijom iskrivljeni izvornik (acta depravata) u čiju su vjerodostojnu jezgru i to možda čak u više navrata interpolirani razni dijelovi drugih pravnih radnji (acta interpolata). Također temeljem iznesenih stavova L. Margetića, ali uz manju vlastitu korekciju autorica se opredjeljuje i predlaže 4. ožujka 841. godine kao datum izdavanja isprave.

Projekt MZOS 130-1300620-0641

Projekt MZOS 130-1300637-0647

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//