Normal view MARC view ISBD view

(Ne)uvažavanje participativnih prava djeteta: suvremeni obiteljski odgoj između poslušnosti i odgovornosti / Barbara Kušević.

By: Kušević, Barbara.
Contributor(s): [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 105-116 str.ISSN: 1332-3210.Other title: (Non)Appreciation of Participation Rights of the Child: Modern Family Upbringing between Obedience and Responsibility [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.07 | obitelj, obiteljski odgoj, participativna prava djeteta, poslušnost, odgovornost hrv | family, family upbringing, participation rights of the child, obedience, responsibility eng In: Dijete i društvo : časopis za promicanje prava djeteta 12 (2010), 1/2 ; str. 105-116Summary: Participativna prava djeteta predstavljaju najveću inovaciju Konvencije o pravima djeteta (1989.). Dijete po prvi puta stječe zakonom priznato pravo da bude saslušano i da se njegovo mišljenje uzme u obzir te da daje i prima informacije, a ne da ga se promatra samo kao objekt brige odraslih. To se novo shvaćanje djeteta trebalo odraziti u svim područjima djetetova života, pa tako i u obiteljskome odgoju. Stoga se obiteljski odgoj našao u svojevrsnom procijepu između tradicionalnog nastojanja da dijete bude poslušno i da bespogovorno uvažava autoritet roditelja i drugih odraslih te novijeg shvaćanja djeteta koje treba postati odgovornim i aktivnim članom društva s razvijenim kritičkim mišljenjem. Na tom se tragu u radu predstavljaju dvije paradigme obiteljskoga odgoja, paradigma poslušnosti i paradigma odgovornosti, te se promatra kako one utječu na stupanj uvažavanja participativnih prava djeteta u suvremenom obiteljskom odgoju.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Članak u časopisu Članak u časopisu Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305184215
Total holds: 0

Participativna prava djeteta predstavljaju najveću inovaciju Konvencije o pravima djeteta (1989.). Dijete po prvi puta stječe zakonom priznato pravo da bude saslušano i da se njegovo mišljenje uzme u obzir te da daje i prima informacije, a ne da ga se promatra samo kao objekt brige odraslih. To se novo shvaćanje djeteta trebalo odraziti u svim područjima djetetova života, pa tako i u obiteljskome odgoju. Stoga se obiteljski odgoj našao u svojevrsnom procijepu između tradicionalnog nastojanja da dijete bude poslušno i da bespogovorno uvažava autoritet roditelja i drugih odraslih te novijeg shvaćanja djeteta koje treba postati odgovornim i aktivnim članom društva s razvijenim kritičkim mišljenjem. Na tom se tragu u radu predstavljaju dvije paradigme obiteljskoga odgoja, paradigma poslušnosti i paradigma odgovornosti, te se promatra kako one utječu na stupanj uvažavanja participativnih prava djeteta u suvremenom obiteljskom odgoju.

Projekt MZOS 130-1301761-1772

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//