Normal view MARC view ISBD view

Doživljaj kompetentnosti u roditeljskoj ulozi i sukobi između roditelja i adolescenata / Keresteš, Gordana ; Brković, Irma ; Kuterovac Jagodić, Gordana.

By: Keresteš, Gordana.
Contributor(s): Kuterovac-Jagodić, Gordana [aut] | Brković, Irma [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 17-34 str.Other title: Parenting sense of competence and parent-adolescent conflict [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | adolescenti, roditeljska uloga, roditeljski doživljaj kompetentnosti, sukobi roditelj-dijete hrv | adolescents, parental role, parenting sense of competence, parent-child conflict engOnline resources: Elektronička verzija članka In: Suvremena psihologija 14 (2011), 1 ; str. 17-34Summary: Polazeći od teorijskih razmatranja uloge doživljaja kompetentnosti u roditeljskoj ulozi u određivanju cjelokupnog roditeljskog funkcioniranja i kvalitete odnosa između roditelja i djeteta, u ovom radu ispitali smo povezanost tri aspekta doživljaja roditeljske kompetentnosti (roditeljske samoefikasnosti, internalnog i eksternalnog lokusa kontrole) s učestalošću sukoba između roditelja i mlađih adolescenata. Majke (N=550) i očevi (N=460) djece rane adolescentne dobi (4. do 8. razred osnovne škole, prosječna dob 12 godina i 7 mjeseci) izvijestili su o svom doživljaju kompetentnosti u roditeljskoj ulozi i procijenili učestalost sukoba s djetetom. Djeca su također procijenila učestalost sukoba sa svakim roditeljem i dala podatke o stupnju tjelesnog razvoja povezanog s promjenama u pubertetu. Roditeljska samoefikasnost i eksternalnost pokazale su se značajnim prediktorima roditeljskih procjena učestalosti sukoba s djecom oba spola, kao i dječjih procjena sukoba s istospolnim roditeljem. Roditeljska internalnost nije bila prediktivna ni za dječje niti za roditeljske procjene sukoba. Značajni prediktor dječjih procjena učestalosti sukoba bile su i samoprocjene stupnja tjelesne zrelosti. Dobiveni rezultati potvrđuju teorijske pretpostavke o doživljaju kompetentnosti u roditeljskoj ulozi kao važnoj odrednici roditeljskog ponašanja i odnosa roditelj-dijete.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Polazeći od teorijskih razmatranja uloge doživljaja kompetentnosti u roditeljskoj ulozi u određivanju cjelokupnog roditeljskog funkcioniranja i kvalitete odnosa između roditelja i djeteta, u ovom radu ispitali smo povezanost tri aspekta doživljaja roditeljske kompetentnosti (roditeljske samoefikasnosti, internalnog i eksternalnog lokusa kontrole) s učestalošću sukoba između roditelja i mlađih adolescenata. Majke (N=550) i očevi (N=460) djece rane adolescentne dobi (4. do 8. razred osnovne škole, prosječna dob 12 godina i 7 mjeseci) izvijestili su o svom doživljaju kompetentnosti u roditeljskoj ulozi i procijenili učestalost sukoba s djetetom. Djeca su također procijenila učestalost sukoba sa svakim roditeljem i dala podatke o stupnju tjelesnog razvoja povezanog s promjenama u pubertetu. Roditeljska samoefikasnost i eksternalnost pokazale su se značajnim prediktorima roditeljskih procjena učestalosti sukoba s djecom oba spola, kao i dječjih procjena sukoba s istospolnim roditeljem. Roditeljska internalnost nije bila prediktivna ni za dječje niti za roditeljske procjene sukoba. Značajni prediktor dječjih procjena učestalosti sukoba bile su i samoprocjene stupnja tjelesne zrelosti. Dobiveni rezultati potvrđuju teorijske pretpostavke o doživljaju kompetentnosti u roditeljskoj ulozi kao važnoj odrednici roditeljskog ponašanja i odnosa roditelj-dijete.

Projekt MZOS 130-1301683-1400

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//