Normal view MARC view ISBD view

Prilog kontrastivnoj analizi frazema sa zoonimskom sastavnicom u hrvatskome i češkome jeziku / Bunk, Ana ; Opašić, Maja.

By: Bunk, Ana.
Contributor(s): Opašić, Maja [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 237-250 str.ISSN: 1331-6745.Other title: Contrastive Analysis of Phrasemes Containing Zoonymic Components in the Croatian and Czech Languages [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | frazem, zoonim, frazemska pozadinska slika, kontrastivna analiza, hrvatski jezik, češki jezik hrv | phraseme, zoonym, contrastive analysis, Croatian, Czech engOnline resources: Elektronička verzija In: Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje 36 (2010), 2 ; str. 237-250Summary: U članku se s kontrastivnog aspekta analiziraju frazemi hrvatskoga i češkoga jezika kojima je sastavnica zoonim. Frazemi sa zoonimskom sastavnicom predstavljaju vjerojatno najveću tematsku skupinu u slavenskoj frazeologiji. S obzirom na to da zoonimska frazeologija obuhvaća širok dijapazon različitih značenja u ovome se članku bavimo onim frazemima koji svojim značenjem ulaze u koncept ljudskih osobina, stanja, izgleda, načina kretanja te odnosa prema jelu i piću. Pri tome se objašnjava i simbolika pojedine životinje jer se time razumije i pozadinska slika pojedinoga frazeološkoga značenja. Također se provodi i kontrastivna analiza izdvojenih hrvatskih i čeških frazema s obzirom na navedene koncepte te se utvrđuju podudarnosti i razlike.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U članku se s kontrastivnog aspekta analiziraju frazemi hrvatskoga i češkoga jezika kojima je sastavnica zoonim. Frazemi sa zoonimskom sastavnicom predstavljaju vjerojatno najveću tematsku skupinu u slavenskoj frazeologiji. S obzirom na to da zoonimska frazeologija obuhvaća širok dijapazon različitih značenja u ovome se članku bavimo onim frazemima koji svojim značenjem ulaze u koncept ljudskih osobina, stanja, izgleda, načina kretanja te odnosa prema jelu i piću. Pri tome se objašnjava i simbolika pojedine životinje jer se time razumije i pozadinska slika pojedinoga frazeološkoga značenja. Također se provodi i kontrastivna analiza izdvojenih hrvatskih i čeških frazema s obzirom na navedene koncepte te se utvrđuju podudarnosti i razlike.

Projekt MZOS 009-1300749-0629

Projekt MZOS 130-1300869-0634

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//