Normal view MARC view ISBD view

Hrvatski putnici o Moskvi: od „trećeg Rima“ (grad kao hram) do središta „Treće internacionale“ (grad kao pozornica) / Lugarić, Danijela.

By: Lugarić Vukas, Danijela.
Material type: ArticleArticleDescription: 131-137 str.ISSN: 0455-0463.Other title: Croatian travelers on Moscow: from the “third Rome“ (city as temple) to the centre of the “Third International” (city as stage) [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | Moskva, hrvatski putnici, reprezentacija hrv | Moscow, Croatian travelers, representation eng In: Književna smotra 163 (2012), str. 131-137Summary: Grad je, ako ga promatramo kao određenu semiotičku cjelinu, utjelovljenje protuslovlja: on je određeni mehanizam koji stalno nanovo rađa svoju prošlost, ali i pripovijest koja stari koristeći se svim svojim prošlostima. U ovom je radu našu pozornost privukla Moskva, taj urbani hram ruske novovjeke povijesti, koji je nakon osnutka Sankt-Peterburga, urbane tržnice ruske novovjeke povijesti, tijekom Petrove vladavine stjeran na margine kulturnih zanimanja. Pokazujući različita lica univerzalnog stereotipa o „velikom selu“, imagem se Moskve razvijao i u tekstovima različitih hrvatskih putnika. Počevši s Jurjem Križanićem, hrvatski su pisci, boraveći u ruskoj metropoli u različitim kulturno-povijesnim trenucima, iz vizure stranca iz srednjoeuropske provincije iznosili zanimljive predodžbe. Dok se u putničkim zapisima Račkog Moskva ostvaruje kao narodna prijestolnica, za Jagića je ona utjelovljenje divlje, „blatne“ romantičnosti. U putnim zapisima Krleže imagem Moskve pak graniči s karikaturom, koja se povremeno ostvaruje kao autokarikatura, dok se kod Cesarca dvjema mogućnostima, grada kao hrama i grada kao tržnice, dodaje još jedna: grad kao pozornica.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Članak u časopisu Članak u časopisu Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305205911
Total holds: 0

Grad je, ako ga promatramo kao određenu semiotičku cjelinu, utjelovljenje protuslovlja: on je određeni mehanizam koji stalno nanovo rađa svoju prošlost, ali i pripovijest koja stari koristeći se svim svojim prošlostima. U ovom je radu našu pozornost privukla Moskva, taj urbani hram ruske novovjeke povijesti, koji je nakon osnutka Sankt-Peterburga, urbane tržnice ruske novovjeke povijesti, tijekom Petrove vladavine stjeran na margine kulturnih zanimanja. Pokazujući različita lica univerzalnog stereotipa o „velikom selu“, imagem se Moskve razvijao i u tekstovima različitih hrvatskih putnika. Počevši s Jurjem Križanićem, hrvatski su pisci, boraveći u ruskoj metropoli u različitim kulturno-povijesnim trenucima, iz vizure stranca iz srednjoeuropske provincije iznosili zanimljive predodžbe. Dok se u putničkim zapisima Račkog Moskva ostvaruje kao narodna prijestolnica, za Jagića je ona utjelovljenje divlje, „blatne“ romantičnosti. U putnim zapisima Krleže imagem Moskve pak graniči s karikaturom, koja se povremeno ostvaruje kao autokarikatura, dok se kod Cesarca dvjema mogućnostima, grada kao hrama i grada kao tržnice, dodaje još jedna: grad kao pozornica.

Projekt MZOS 130-0000000-0875

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//