Normal view MARC view ISBD view

Rodne razlike u obiteljskim ulogama, zadovoljstvu i doživljaju pravednosti s obzirom na tradicionalnost stava / Bartolac, Andreja ; Kamenov, Željka ; Petrak, Olivera.

By: Bartolac, Andreja.
Contributor(s): Kamenov, Željka [aut] | Petrak, Olivera [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 175-194 str.Other title: Gender Differences in Family Roles, Satisfaction and Perception of Equity with Regard to the Traditionality of Gender Attitudes [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.05 | 5.06 | rodne uloge, (van)bračni parovi, stavovi, zadovoljstvo, pravednost hrv | gender roles, married/cohabiting couples, gender attitudes, satisfaction, equity engOnline resources: Elektronička verzija članka | Elektronička verzija članka | Elektronička verzija članka In: Revija za socijalnu politiku 18 (2011), 2 ; str. 175-194Summary: U ovom radu istražena je povezanost izraženog stava prema rodnim ulogama sa percepcijom ostvarenih obiteljskih rodnih uloga, odnosno sa zadovoljstvom raspodjelom partnerskih ulaganja vezanih uz obavljanje svakodnevnih obiteljskih obveza, te doživljajem pravednosti u vezi. U istraživanju je sudjelovalo 117 (izvan)bračnih parova. Potvrđena je hipoteza o razlici između žena i muškaraca po pitanju stavova prema partnerskoj i roditeljskoj rodnoj ulozi. Iako žene imaju egalitarnije stavove od muškaraca, na skalama ostvarenih uloga partneri se ne razlikuju. Tradicionalniji sudionici, za razliku od onih s egalitarnim stavovima, prosječno su nižeg stupnja obrazovanja, dulje žive s partnerom, te su do punoljetnosti odrastali u manjem mjestu. Značajna interakcija glavnih efekata nađena je za varijablu doživljaj pravednosti u vezi. Muškarci općenito smatraju odnose u vezi pravednijim od žena, a pritom žene doživljavaju pravednost u vezi najmanjom, a egalitarni muškarci najvećom.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U ovom radu istražena je povezanost izraženog stava prema rodnim ulogama sa percepcijom ostvarenih obiteljskih rodnih uloga, odnosno sa zadovoljstvom raspodjelom partnerskih ulaganja vezanih uz obavljanje svakodnevnih obiteljskih obveza, te doživljajem pravednosti u vezi. U istraživanju je sudjelovalo 117 (izvan)bračnih parova. Potvrđena je hipoteza o razlici između žena i muškaraca po pitanju stavova prema partnerskoj i roditeljskoj rodnoj ulozi. Iako žene imaju egalitarnije stavove od muškaraca, na skalama ostvarenih uloga partneri se ne razlikuju. Tradicionalniji sudionici, za razliku od onih s egalitarnim stavovima, prosječno su nižeg stupnja obrazovanja, dulje žive s partnerom, te su do punoljetnosti odrastali u manjem mjestu. Značajna interakcija glavnih efekata nađena je za varijablu doživljaj pravednosti u vezi. Muškarci općenito smatraju odnose u vezi pravednijim od žena, a pritom žene doživljavaju pravednost u vezi najmanjom, a egalitarni muškarci najvećom.

Projekt MZOS 130-1301422-1420

Projekt MZOS 269-1301422-1493

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//