Normal view MARC view ISBD view

Prilog poznavanju kasnoantičkih vila s područja provincije Dalmacije – slučaj vile u Strupniću kraj Livna / Turković, Tin ; Zeman, Maja.

By: Turković, Tin.
Contributor(s): Zeman, Maja [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 9-26 str.ISSN: 1848-1590.Other title: Contribution to the knowledge of Late Antique villas from the province of Dalmatia - the case of villa at Strupnic near Livno [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.05 | kasnoantička ladanjska arhitektura, provincija Dalmacija, Livanjsko polje hrv | Late Antique architecture, province of Dalmatia, Livno engOnline resources: Elektronička verzija In: Ars Adriatica: Časopis Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru 1 (2011), str. 9-26Summary: Cilj je ovoga rada usmjeriti pozornost na mogućnosti koje se otvaraju u interpretaciji i dataciji kasnoantičkih ladanjskih zdanja kada se podvrgnu metodama što su zaživjele u proučavanju kasnoantičkih vila tijekom posljednjih desetljeća širom Europe. Za primjer je odabrano kasnoantičko zdanje kod sela Strupnić u Livanjskom polju koje nije bilo podrobnije razmatrano otkad je početkom 20. stoljeća zabilježeno i djelomično istraženo. Kako analiza pokazuje, radi se o vrlo karakterističnom arhitektonskom rješenju koje ukazuje na svezu s podunavskim ladanjskim gradnjama s kraja 3. i početka 4. stoljeća. Iako je formalna analiza zdanja u Strupniću iznjedrila nove zaključke o dataciji i namjeni građevine i njezinih dijelova, primjer je prvenstveno poslužio za iznošenje novih prijedloga za tipološku obradu kasnoantičkih ladanjskih zdanja s područja Dalmacije za koja se čini da su ostala nedovoljno problematizirana.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj je ovoga rada usmjeriti pozornost na mogućnosti koje se otvaraju u interpretaciji i dataciji kasnoantičkih ladanjskih zdanja kada se podvrgnu metodama što su zaživjele u proučavanju kasnoantičkih vila tijekom posljednjih desetljeća širom Europe. Za primjer je odabrano kasnoantičko zdanje kod sela Strupnić u Livanjskom polju koje nije bilo podrobnije razmatrano otkad je početkom 20. stoljeća zabilježeno i djelomično istraženo. Kako analiza pokazuje, radi se o vrlo karakterističnom arhitektonskom rješenju koje ukazuje na svezu s podunavskim ladanjskim gradnjama s kraja 3. i početka 4. stoljeća. Iako je formalna analiza zdanja u Strupniću iznjedrila nove zaključke o dataciji i namjeni građevine i njezinih dijelova, primjer je prvenstveno poslužio za iznošenje novih prijedloga za tipološku obradu kasnoantičkih ladanjskih zdanja s područja Dalmacije za koja se čini da su ostala nedovoljno problematizirana.

Projekt MZOS 130-1300623-0622

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//