Normal view MARC view ISBD view

Stavovi makedonskih kroatista i problemi ovladavanja pojedinim hrvatskim jezičnim kategorijama / Cvitanušić, Jelena ; Nazalević, Iva.

By: Cvitanušić, Jelena.
Contributor(s): Nazalević Čučević, Iva [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 167-186 str.ISSN: 1846-2197.Other title: Attitudes of Macedonian students of Croatian language and problems of acquiring some Croatian features [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | hrvatski kao drugi i strani, makedonski jezik, usvajanje padeža, usvajanje (ne)određenosti pridjeva hrv | Croatian language as L2, Macedonian language, acquisition of case forms, acquisition of aspect of adjectives engOnline resources: Elektronička verzija In: LAHOR: časopis za hrvatski kao materinski, drugi i strani jezik 2 (2011), 10 ; str. 167-186Summary: Gramatičke kategorije roda, broja i padeža u hrvatskome odgovaraju gramatičkim kategorijama roda, broja i određenosti ili neodređenosti u makedonskome jeziku. Cilj je istraživanja prikazati neke probleme u ovladavanju hrvatskim kao južnoslavenskim sintetičkim jezikom s kojima se susreću govornici makedonskoga kao južnoslavenskoga analitičkoga jezika. Na Filološkome fakultetu Blaže Koneski u Skopju za potrebe istraživanja provedena je anketa među studentima hrvatskoga jezika kojima je makedonski materinski jezik kako bi se vidio njihov stav o tome što im je teško. Pritom je osobita pažnja usmjerena na probleme usvajanja padežnih oblika te određenoga i neodređenoga pridjevskoga vida. U primjerima studentskih prijevoda rečenica s makedonskoga na hrvatski te s hrvatskoga na makedonski jezik vidljivi su problemi iskazivanja padežnih odnosa, kao i uporabe i oblikovanja lika pridjeva.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Gramatičke kategorije roda, broja i padeža u hrvatskome odgovaraju gramatičkim kategorijama roda, broja i određenosti ili neodređenosti u makedonskome jeziku. Cilj je istraživanja prikazati neke probleme u ovladavanju hrvatskim kao južnoslavenskim sintetičkim jezikom s kojima se susreću govornici makedonskoga kao južnoslavenskoga analitičkoga jezika. Na Filološkome fakultetu Blaže Koneski u Skopju za potrebe istraživanja provedena je anketa među studentima hrvatskoga jezika kojima je makedonski materinski jezik kako bi se vidio njihov stav o tome što im je teško. Pritom je osobita pažnja usmjerena na probleme usvajanja padežnih oblika te određenoga i neodređenoga pridjevskoga vida. U primjerima studentskih prijevoda rečenica s makedonskoga na hrvatski te s hrvatskoga na makedonski jezik vidljivi su problemi iskazivanja padežnih odnosa, kao i uporabe i oblikovanja lika pridjeva.

Projekt MZOS 130-0000000-3623

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//