Normal view MARC view ISBD view

Razvoj upitnika za procjenu doživljaja neformalne stigmatizacije maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja (UNS-D) / Kamenov, Željka ; Majdak, Marijana.

By: Kamenov, Željka.
Contributor(s): Majdak, Marijana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 25-38 str.ISSN: 1330-2604.Other title: Development of Questionnaire for Estimation of Informal Stigmatization Experience in Juveniles with Socialy Unaceptable Behaviour (UNS-D) [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.09 | neformalna stigmatizacija, maloljetnici društveno neprihvatljivog ponašanja, razvoj upitnika hrv | informal stigmatization, juveniles with socialy unacseptable behaviour, development of questionnaire engOnline resources: Elektronička verzija članka | Elektronička verzija članka In: Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju 18 (2010), 1 ; str. 25-38Summary: Cilj istraživanja bio je razvoj upitnika za procjenu razine neformalne stigmatizacije maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja, te ispitivanje doživljaja neformalne stigmatizacije maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja od osoba iz okoline. Istraživanje je provedeno u dvije faze, primjenom kvalitativne i kvantitativne metodologije. U prvoj fazi su provedene fokusirane grupe s maloljetnicima društveno neprihvatljivog ponašanja koji se nalaze u institucionalnom tretmanu (N=32), a na temelju njihovih izjava sastavljen je inicijalni upitnik neformalne stigmatizacije (42 čestice). U drugoj fazi je integralni upitnik primijenjen na uzorku od 272 maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja s izvaninstitucionalnim i institucionalnim mjerama, te je provedena psihometrijska analiza i konstruirana finalna verzija upitnika. Upitnik neformalne stigmatizacije sastoji se od ukupno 30 čestica i ima visoku pouzdanost (alpha = .94). Viši rezultati na upitniku označavaju više iskustva i doživljaja neformalne stigmatizacije od osoba iz okoline. Faktorskom analizom dobivena su četiri faktora: Strah i negativna očekivanja od drugih, Ponižavanje i odbacivanje od okoline, Negativna percepcija od nastavnika i Negativna percepcija od roditelja i rođaka. Računanjem rezultata na pojedinoj dimenziji moguće je dobiti podatke o iskustvu i doživljaju stigmatizacije od pojedinih osoba iz okoline (roditelji, rođaci, vršnjaci, prijatelji, nastavnici, susjedi). Rezultat dobiven na konstruiranom Upitniku neformalne stigmatizacije pokazuje da su maloljetnici koji su jače formalno stigmatizirani (institucionalna mjera) ujedno i više neformalno stigmatizirani od osoba iz svoje okoline. Između maloljetnika s izvaninstitucionalnim mjerama (prije provedenog sudskog postupka i nakon provedenog sudskog postupka) nema statistički značajne razlike. Maloljetnici doživljavaju najviše negativne percepcije od nastavnika, roditelja i rođaka, ali izvještavaju i o ponašanjima koja ukazuju na strah i negativna očekivanja od ostalih iz okoline.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj istraživanja bio je razvoj upitnika za procjenu razine neformalne stigmatizacije maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja, te ispitivanje doživljaja neformalne stigmatizacije maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja od osoba iz okoline. Istraživanje je provedeno u dvije faze, primjenom kvalitativne i kvantitativne metodologije. U prvoj fazi su provedene fokusirane grupe s maloljetnicima društveno neprihvatljivog ponašanja koji se nalaze u institucionalnom tretmanu (N=32), a na temelju njihovih izjava sastavljen je inicijalni upitnik neformalne stigmatizacije (42 čestice). U drugoj fazi je integralni upitnik primijenjen na uzorku od 272 maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja s izvaninstitucionalnim i institucionalnim mjerama, te je provedena psihometrijska analiza i konstruirana finalna verzija upitnika. Upitnik neformalne stigmatizacije sastoji se od ukupno 30 čestica i ima visoku pouzdanost (alpha = .94). Viši rezultati na upitniku označavaju više iskustva i doživljaja neformalne stigmatizacije od osoba iz okoline. Faktorskom analizom dobivena su četiri faktora: Strah i negativna očekivanja od drugih, Ponižavanje i odbacivanje od okoline, Negativna percepcija od nastavnika i Negativna percepcija od roditelja i rođaka. Računanjem rezultata na pojedinoj dimenziji moguće je dobiti podatke o iskustvu i doživljaju stigmatizacije od pojedinih osoba iz okoline (roditelji, rođaci, vršnjaci, prijatelji, nastavnici, susjedi). Rezultat dobiven na konstruiranom Upitniku neformalne stigmatizacije pokazuje da su maloljetnici koji su jače formalno stigmatizirani (institucionalna mjera) ujedno i više neformalno stigmatizirani od osoba iz svoje okoline. Između maloljetnika s izvaninstitucionalnim mjerama (prije provedenog sudskog postupka i nakon provedenog sudskog postupka) nema statistički značajne razlike. Maloljetnici doživljavaju najviše negativne percepcije od nastavnika, roditelja i rođaka, ali izvještavaju i o ponašanjima koja ukazuju na strah i negativna očekivanja od ostalih iz okoline.

Projekt MZOS 066-0661686-1431

Projekt MZOS 130-1301422-1420

Projekt MZOS Marina Ajduković

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//