Normal view MARC view ISBD view

Razvoj i validacija upitnika roditeljskog ponašanja / Keresteš, Gordana ; Brković, Irma ; Kuterovac Jagodić, Gordana ; Greblo, Zrinka.

By: Keresteš, Gordana.
Contributor(s): Kuterovac-Jagodić, Gordana [aut] | Greblo, Zrinka [aut] | Brković, Irma [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 23-42 str.Other title: Development and Validation of Parental Behavior Questionnaire [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | Upitnik roditeljskog ponašanja URP29, metrijske karakteristike, roditelji, djeca hrv | Parental Behavior Questionnaire PBQ29, psychometric properties, parents, children engOnline resources: Elektronička verzija članka In: Suvremena psihologija 15 (2012), 1 ; str. 23-42Summary: Kulturalna specifičnost roditeljskih ponašanja stvara potrebu za razvojem mjernih instrumenata koji omogućuju adekvatnu, kulturalno osjetljivu operacionalizaciju ovog složenog konstrukta. Zbog takve potrebe konstruiran je Upitnik roditeljskog ponašanja prilagođen hrvatskoj kulturnoj sredini. Prva verzija Upitnika, URP32, pokazala je zadovoljavajuće metrijske karakteristike, no Upitnik je dalje razvijan i konstruirana je njegova nova, unaprijeđena verzija, URP29. U ovom radu prikazane su metrijske karakteristike Upitnika roditeljskog ponašanja URP29, utvrđene na uzorku od 720 djece (52% djevojčica) i 1010 roditelja (54% majki). Rezultati faktorskih analiza potvrdili su pretpostavljenu strukturu Upitnika i pokazali kako URP29 mjeri sedam aspekata roditeljskog ponašanja (Toplina, Autonomija, Roditeljsko znanje, Induktivno rezoniranje, Popustljivost, Kažnjavanje i Intruzivnost) koji se grupiraju u tri globalne dimenzije (Roditeljska podrška, Restriktivna kontrola i Popustljivost). Subskale i dimenzije URP29 pokazale su zadovoljavajuću osjetljivost i unutarnju konzistenciju. U prilog valjanosti Upitnika govore i značajne korelacije između roditeljskih samoprocjena i djetetovih procjena roditeljskog ponašanja. Zaključno, rezultati istraživanja pokazuju da je URP29 valjan i pouzdan mjerni instrument koji se može koristiti na različitim uzorcima i u različitim područjima istraživanja u kojima je roditeljsko ponašanje relevantan konstrukt.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Kulturalna specifičnost roditeljskih ponašanja stvara potrebu za razvojem mjernih instrumenata koji omogućuju adekvatnu, kulturalno osjetljivu operacionalizaciju ovog složenog konstrukta. Zbog takve potrebe konstruiran je Upitnik roditeljskog ponašanja prilagođen hrvatskoj kulturnoj sredini. Prva verzija Upitnika, URP32, pokazala je zadovoljavajuće metrijske karakteristike, no Upitnik je dalje razvijan i konstruirana je njegova nova, unaprijeđena verzija, URP29. U ovom radu prikazane su metrijske karakteristike Upitnika roditeljskog ponašanja URP29, utvrđene na uzorku od 720 djece (52% djevojčica) i 1010 roditelja (54% majki). Rezultati faktorskih analiza potvrdili su pretpostavljenu strukturu Upitnika i pokazali kako URP29 mjeri sedam aspekata roditeljskog ponašanja (Toplina, Autonomija, Roditeljsko znanje, Induktivno rezoniranje, Popustljivost, Kažnjavanje i Intruzivnost) koji se grupiraju u tri globalne dimenzije (Roditeljska podrška, Restriktivna kontrola i Popustljivost). Subskale i dimenzije URP29 pokazale su zadovoljavajuću osjetljivost i unutarnju konzistenciju. U prilog valjanosti Upitnika govore i značajne korelacije između roditeljskih samoprocjena i djetetovih procjena roditeljskog ponašanja. Zaključno, rezultati istraživanja pokazuju da je URP29 valjan i pouzdan mjerni instrument koji se može koristiti na različitim uzorcima i u različitim područjima istraživanja u kojima je roditeljsko ponašanje relevantan konstrukt.

Projekt MZOS 130-1301683-1400

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//