Normal view MARC view ISBD view

Nacionalizacija konfesije, konfesionalizacija nacije (odnos nacionalnog i konfesionalnog identiteta u današnjoj Bosni i Hercegovini) / Majić, Ivan.

By: Majić, Ivan, kroatist.
Material type: ArticleArticleDescription: 155-163 str.ISSN: 1857-6060.Other title: National in Religion, Religious in National (Relationship between National and Religious Identity in Contemporary Bosnia and Herzegovina) [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | nacija, religija, Bosna i Hercegovina, religijska pitanja, identitet hrv | nation, religion, Bosnia and Herzegovina, religion issues, identity engOnline resources: Elektronička verzija In: Filološke studije 2012 (2012), 2 ; str. 155-163Summary: U radu se provodi analiza nekih suvremenih tendencija koje se tiču nacionalnog i religijskog identiteta u Bosni i Hercegovini. Na podlozi sociološke literature, uglavnom radova Anthonyja Smitha, Benedicta Andersona i Adriana Hastingsa, razmatra se pitanje nacionalnog identiteta. Uzimajući u obzir važnost konfesionalnog identiteta u Bosni i Hercegovini gdje stoljećima obitavaju četiri, odnosno od novijeg doba tri konfesionalne zajednice, rad je usmjeren k osvjetljavanju nekih zajedničkih strategija koje su zaslužne kako za konstituciju nacionalnog identiteta, tako i onog konfesionalnog. Ukrštavanjem tih strategija dolazi se do fenomena nacionalizacije konfesije i konfesionalizacije nacije koji pogotovo za interkulturnu situaciju Bosne i Hercegovine otvaraju neka važna pitanja.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U radu se provodi analiza nekih suvremenih tendencija koje se tiču nacionalnog i religijskog identiteta u Bosni i Hercegovini. Na podlozi sociološke literature, uglavnom radova Anthonyja Smitha, Benedicta Andersona i Adriana Hastingsa, razmatra se pitanje nacionalnog identiteta. Uzimajući u obzir važnost konfesionalnog identiteta u Bosni i Hercegovini gdje stoljećima obitavaju četiri, odnosno od novijeg doba tri konfesionalne zajednice, rad je usmjeren k osvjetljavanju nekih zajedničkih strategija koje su zaslužne kako za konstituciju nacionalnog identiteta, tako i onog konfesionalnog. Ukrštavanjem tih strategija dolazi se do fenomena nacionalizacije konfesije i konfesionalizacije nacije koji pogotovo za interkulturnu situaciju Bosne i Hercegovine otvaraju neka važna pitanja.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//