Normal view MARC view ISBD view

Percipirana raspodjela obiteljskih obveza među partnerima i doživljaj pravednosti u vezi / Andreja Bartolac, Željka Kamenov.

By: Bartolac, Andreja.
Contributor(s): Kamenov, Željka [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 67-90 str.ISSN: 1846-5226.Other title: Perceived Distribution of Family Obligations Between Partners and Perception of Equity in a Relationship [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.05 | 5.06 | raspodjela partnerskih obveza, zadovoljstvo, pravednost, dvohraniteljske hrv | distribution of partners’ responsibilities, satisfaction, equity, two-income couples engOnline resources: Elektronička verzija članka (Darhiv) In: Sociologija i prostor 195 (2013), 1 ; str. 67-90Abstract: Istraživanja provedena tijekom posljednjih dvadesetak godina ukazuju na trend sve većeg deklarativnog slaganja žena i muškaraca o ravnopravnijoj raspodjeli obiteljskih obveza među partnerima. No u svakodnevnom životu ti se stavovi teško pretaču u djelovanje. Ovim istraživanjem cilj nam je bio saznati kako partneri percipiraju raspodjelu svakodnevnih obveza i odgovornosti u svojoj vezi u području obavljanja kućanskih poslova, upravljanja financijama i odlučivanju te kakvo je njihovo zadovoljstvo navedenom raspodjelom. Također nas je zanimala razlika između žena i muškaraca u percepciji pravednosti u vezi, odnosno predviđa li bolje doživljaj pravednosti u vezi percipirana raspodjela obiteljskih obveza ili zadovoljstvo tom raspodjelom. U istraživanju je sudjelovalo 120 parova u kojima su oba partnera zaposlena. Rezultati su pokazali da žene i dalje više doprinose u rutinskim ili tradicionalno ženskim poslovima, dok muškarci više obavljaju povremene ili muške poslove. Žene su pritom i manje zadovoljne takvom raspodjelom poslova u kućanstvu, kao i raspodjelom financija, nego što su to muškarci. Oba partnera najzadovoljnija su kada podjednako sudjeluju u obiteljskim troškovima i donošenju odluka. Doživljaj pravednosti u vezi najbolje se može predvidjeti zadovoljstvom raspodjelom financija kod muškaraca te zadovoljstvom raspodjelom kućanskih poslova u žena. Dodatno, zadovoljstvo raspodjelom odlučivanja značajan je prediktor za oba partnera.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Istraživanja provedena tijekom posljednjih dvadesetak godina ukazuju na trend sve većeg deklarativnog slaganja žena i muškaraca o ravnopravnijoj raspodjeli obiteljskih obveza među partnerima. No u svakodnevnom životu ti se stavovi teško pretaču u djelovanje. Ovim istraživanjem cilj nam je bio saznati kako partneri percipiraju raspodjelu svakodnevnih obveza i odgovornosti u svojoj vezi u području obavljanja kućanskih poslova, upravljanja financijama i odlučivanju te kakvo je njihovo zadovoljstvo navedenom raspodjelom. Također nas je zanimala razlika između žena i muškaraca u percepciji pravednosti u vezi, odnosno predviđa li bolje doživljaj pravednosti u vezi percipirana raspodjela obiteljskih obveza ili zadovoljstvo tom raspodjelom. U istraživanju je sudjelovalo 120 parova u kojima su oba partnera zaposlena. Rezultati su pokazali da žene i dalje više doprinose u rutinskim ili tradicionalno ženskim poslovima, dok muškarci više obavljaju povremene ili muške poslove. Žene su pritom i manje zadovoljne takvom raspodjelom poslova u kućanstvu, kao i raspodjelom financija, nego što su to muškarci. Oba partnera najzadovoljnija su kada podjednako sudjeluju u obiteljskim troškovima i donošenju odluka. Doživljaj pravednosti u vezi najbolje se može predvidjeti zadovoljstvom raspodjelom financija kod muškaraca te zadovoljstvom raspodjelom kućanskih poslova u žena. Dodatno, zadovoljstvo raspodjelom odlučivanja značajan je prediktor za oba partnera.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//