Normal view MARC view ISBD view

Duje Rendić-Miočević (1916. – 1993.) i Salona-Solin. Sjećanje povodom dvadesete godišnjice smrti / Matijević Sokol, Mirjana.

By: Matijević-Sokol, Mirjana.
Material type: ArticleArticleDescription: 215-222 str.ISSN: 1846-9469.Other title: Duje Rendić-Miočević (1916 - 1993) and Salona-Solin. A Tribute on the Twentieth Anniversary of Death [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | 6.04 | Duje Rendić-Miočević (1916. – 1993.), Salona, Solin hrv | Duje Rendić-Miočević (1916 - 1993), Salona, Solin engOnline resources: Elektronička verzija | Elektronička verzija In: Tusculum - časopis za solinske teme VI (2013.), 6 ; str. 215-222Summary: Dvadeset je godina prošlo od smrti istaknutog arheologa, akademika Duje Rendića-Miočevića čiji je profesionalni, ali djelomice i životni put bio vezan uz Solin odnosno Salonu. Prije deset godina Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sjetio se svoga Profesora nakon prvog decenija od njegova odlaska znanstvenim skupom čiji su referati tiskani u zborniku Illyrica antiqua ob honorem Duje Rendić-Miočević. Svojom voluminoznošću ovaj zbornik radova slikovito govori o veličini djela i života Duje Rendića-Miočevića. Ove, pak, godine Šibenik će se na sličan način odužiti zaslužnom istraživaču baštine, jer je u arheološku kartu upisao lokalitet Danilo – Municipium Riditarum, ali i jednu pretpovijesnu neolitičku, danilsku kulturu. Akademik Andre Mohorovičić je u oproštajnom govoru na ispraćaju u Zagrebu prije dvadeset godina nazvao D. Rendića-Miočevića princeps municipii Riditarum. Svakako će doći vrijeme da mu se sličnim skupom oduži i njegov rodni grad Split u kojemu bi i Solin odnosno Salona zauzimao jedno od važnih uloga. Kako ne bismo čekali sljedećih deset godina da se nastavi uspostavljeni niz, ovim se malim prilogom u novom salonitanskom/solinskom časopisu Tusculum prigodno prisjećam dragoga Profesora, osobito s obzirom na ono što su Salona i Solin značili Duji Rendiću- Miočeviću i što je on za njih napravio.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Dvadeset je godina prošlo od smrti istaknutog arheologa, akademika Duje Rendića-Miočevića čiji je profesionalni, ali djelomice i životni put bio vezan uz Solin odnosno Salonu. Prije deset godina Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sjetio se svoga Profesora nakon prvog decenija od njegova odlaska znanstvenim skupom čiji su referati tiskani u zborniku Illyrica antiqua ob honorem Duje Rendić-Miočević. Svojom voluminoznošću ovaj zbornik radova slikovito govori o veličini djela i života Duje Rendića-Miočevića. Ove, pak, godine Šibenik će se na sličan način odužiti zaslužnom istraživaču baštine, jer je u arheološku kartu upisao lokalitet Danilo – Municipium Riditarum, ali i jednu pretpovijesnu neolitičku, danilsku kulturu. Akademik Andre Mohorovičić je u oproštajnom govoru na ispraćaju u Zagrebu prije dvadeset godina nazvao D. Rendića-Miočevića princeps municipii Riditarum. Svakako će doći vrijeme da mu se sličnim skupom oduži i njegov rodni grad Split u kojemu bi i Solin odnosno Salona zauzimao jedno od važnih uloga. Kako ne bismo čekali sljedećih deset godina da se nastavi uspostavljeni niz, ovim se malim prilogom u novom salonitanskom/solinskom časopisu Tusculum prigodno prisjećam dragoga Profesora, osobito s obzirom na ono što su Salona i Solin značili Duji Rendiću- Miočeviću i što je on za njih napravio.

Projekt MZOS 130-1300620-0641

Projekt MZOS 130-1300637-0647

HRV-ENG

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//