Normal view MARC view ISBD view

Emocionalni problemi i problemi u ponašanju djece koja se smještavaju u udomiteljsku obitelj / Brajša-Žganec, Andreja ; Keresteš, Gordana ; Kuterovac Jagodić, Gordana.

By: Brajša-Žganec, Andreja.
Contributor(s): Keresteš, Gordana [aut] | Kuterovac-Jagodić, Gordana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 137-146 str.Other title: Emotional and behavioural problems of children that are being placed in foster families [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | eksternalizirani problemi, internalizirani problemi, agresivno ponašanje hrv | externalising problems, internalising problems, aggressive behaviour eng In: Udomiteljstvo: skrb o djeci izvan vlastite obitelji : priručnik za edukaciju stručnjaka str. 137-146Brajša-Žganec, Andreja ; Keresteš, Gordana ; Kuterovac Jagodić, GordanaSummary: Emocionalni problemi i problemi ponašanja često se javljaju u djece koja se smještavaju u udomiteljsku obitelj te zapravo predstavljaju neke od razloga izdvajanja djeteta iz biološke obitelji i smještavanja u obitelj udomitelja. Pri tome rizični činitelji za pojavu emocionalnih problema kao i problema ponašanja kod sve djece pa tako i udomljene povezani su s nasljednim osobinama, razvojnim problemima te okolinskim činiteljima, posebno roditeljima u tim procesima. Problemi u ponašanju kod djece koja se smješatavaju u udomiteljsku obitelj mogu se odnositi na somatske probleme, probleme povučenosti i depresivnosti kao i na agresivno i antisocijalno ponašanje. Agresivnost je posebno čest problem kod djece koja su doživjela tjelesno zlostavljanje a manifestira se u interakciji s vršnjacima kao i u interakciji s udomiteljima. U ovom poglavlju stoga opisujemo dječje internalizirane i eksternalizirane probleme kao i vrste i karakteristike dječje agresivnosti od ranog djetinjstva pa nadalje.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Emocionalni problemi i problemi ponašanja često se javljaju u djece koja se smještavaju u udomiteljsku obitelj te zapravo predstavljaju neke od razloga izdvajanja djeteta iz biološke obitelji i smještavanja u obitelj udomitelja. Pri tome rizični činitelji za pojavu emocionalnih problema kao i problema ponašanja kod sve djece pa tako i udomljene povezani su s nasljednim osobinama, razvojnim problemima te okolinskim činiteljima, posebno roditeljima u tim procesima. Problemi u ponašanju kod djece koja se smješatavaju u udomiteljsku obitelj mogu se odnositi na somatske probleme, probleme povučenosti i depresivnosti kao i na agresivno i antisocijalno ponašanje. Agresivnost je posebno čest problem kod djece koja su doživjela tjelesno zlostavljanje a manifestira se u interakciji s vršnjacima kao i u interakciji s udomiteljima. U ovom poglavlju stoga opisujemo dječje internalizirane i eksternalizirane probleme kao i vrste i karakteristike dječje agresivnosti od ranog djetinjstva pa nadalje.

Projekt MZOS 0130469

Projekt MZOS 0194102

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//