Normal view MARC view ISBD view

Potrebe i uloge djece, udomiteljske i biološke obitelji te stručnjaka u procesu udomljenja / Brajša-Žganec, Andreja ; Keresteš, Gordana ; Kuterovac Jagodić, Gordana ; Šumelj, Đurđica ; Žic Grgat, Blanka.

By: Brajša-Žganec, Andreja.
Contributor(s): Keresteš, Gordana [aut] | Kuterovac-Jagodić, Gordana [aut] | Šumelj, Đurđica [aut] | Žic Grgat, Blanka [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 147-157 str.Other title: The needs and roles of children, foster family, biological family and professionals in the process of foster care placement [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | proces udomljavanja, djeca, udomitelji, biološke obitelji, stručnjaci hrv | process of foster care placement, children, foster family, biological family, professionals eng In: Udomiteljstvo: skrb o djeci izvan vlastite obitelji : priručnik za edukaciju stručnjaka str. 147-157Brajša-Žganec, Andreja ; Keresteš, Gordana ; Kuterovac Jagodić, GordanaSummary: Udomiteljstvo je složen proces koji obuhvaća velik broj sudionika i njihovih međusobnih odnosa tako da kakvoća i djelotvornost udomiteljske skrbi ovise o karakteristikama svih sudionika tog procesa kao i uspješnosti njihove međusobne suradnje. Zato posljednje poglavlje priručnika čitatelje upoznaje sa zakonskim i psihološkim odrednicama udomiteljstva i najčešćim razlozima za smještavanje djece u udomiteljske obitelji. Potom se detaljno prikazuju potrebe i načini zadovoljenja specifičnih potreba djece, udomiteljske i biološke obitelji tijekom pojedinih razdoblja procesa udomljavanja, od donošenja odluke, preko priprema do prilagodbe na udomljavanje. Poglavlje nudi praktične naputke udomiteljima kako za unaprjeđenje procesa prilagodbe djeteta i obitelji na udomiteljstvo tako i za održavanje kvalitetnijih odnosa s djetetovom biološkom obitelji. Detaljno su opisane zadaće i očekivanja koja se postavljaju pred udomitelje kao i najčešći izvori teškoća s kojima se susreću udomiteljske obitelji djelujući kao otvoreni sustavi skrbi o djetetu. Naposljetku, prikazana je uloga stručnjaka u procesu udomiteljstva i istaknuta potreba sustavne skrbi za njihovo mentalno zdravlje i profesionalni rast i razvoj.
List(s) this item appears in: _Diplomski set
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Udomiteljstvo je složen proces koji obuhvaća velik broj sudionika i njihovih međusobnih odnosa tako da kakvoća i djelotvornost udomiteljske skrbi ovise o karakteristikama svih sudionika tog procesa kao i uspješnosti njihove međusobne suradnje. Zato posljednje poglavlje priručnika čitatelje upoznaje sa zakonskim i psihološkim odrednicama udomiteljstva i najčešćim razlozima za smještavanje djece u udomiteljske obitelji. Potom se detaljno prikazuju potrebe i načini zadovoljenja specifičnih potreba djece, udomiteljske i biološke obitelji tijekom pojedinih razdoblja procesa udomljavanja, od donošenja odluke, preko priprema do prilagodbe na udomljavanje. Poglavlje nudi praktične naputke udomiteljima kako za unaprjeđenje procesa prilagodbe djeteta i obitelji na udomiteljstvo tako i za održavanje kvalitetnijih odnosa s djetetovom biološkom obitelji. Detaljno su opisane zadaće i očekivanja koja se postavljaju pred udomitelje kao i najčešći izvori teškoća s kojima se susreću udomiteljske obitelji djelujući kao otvoreni sustavi skrbi o djetetu. Naposljetku, prikazana je uloga stručnjaka u procesu udomiteljstva i istaknuta potreba sustavne skrbi za njihovo mentalno zdravlje i profesionalni rast i razvoj.

Projekt MZOS 0130469

Projekt MZOS 0194102

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//