Normal view MARC view ISBD view

Barokno pjesništvo, englesko i hrvatsko: značenje nekih analogija / Ciglar-Žanić, Janja.

By: Ciglar-Žanić, Janja.
Material type: ArticleArticleDescription: 63-80 str.ISBN: 9537067-06-8.Other title: English and Croatian Baroque Poetry: The Meaning of Some Analogies [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.08 | barok, končeto, komparativna analiza hrv | baroque, conceit, comparative analysis eng In: Hrvatska i svijet: zbornik str. 63-80Lukšić, IrenaSummary: Uzimajući za polazište neke uočljive strukturalne sličnosti između engleskog i hrvatskog postrenesansnog pjesništva, ovaj rad pokušava detaljno proučiti stupanj i značaj tih sličnosti, kao i određenih razlika. To se proučavanje usredotočuje na niz karakteristično baroknih pjesničkih postupaka, podjednako čestih i izraženih u postrenesansnim dionicama obaju ovih nacionalnih književnosti. Analizirajući a) končetizam, b) specifične modalitete prisutnosti i preobrazbe petrarkističkih motiva te c) karakterističnu distribuciju književnih i pragmatičkih funkcija u djelima engleskih i hrvatskih sedamneastostoljetnih pjesnika, autorica tvrdi da je priroda uočenih sličnosti takva da potvrđuje pretpostavku o zajedničkoj pjesničkoj normi u temeljima engleske i hrvatske književnosti u njihovim postrenesansnim stadijima.
List(s) this item appears in: KMP - literatura za kolegije - članci i poglavlja | KMP - Uvod u komparativnu književnost: metodologija (2018/2019)
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Poglavlje u knjizi Poglavlje u knjizi Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305224362
Total holds: 0

Uzimajući za polazište neke uočljive strukturalne sličnosti između engleskog i hrvatskog postrenesansnog pjesništva, ovaj rad pokušava detaljno proučiti stupanj i značaj tih sličnosti, kao i određenih razlika. To se proučavanje usredotočuje na niz karakteristično baroknih pjesničkih postupaka, podjednako čestih i izraženih u postrenesansnim dionicama obaju ovih nacionalnih književnosti. Analizirajući a) končetizam, b) specifične modalitete prisutnosti i preobrazbe petrarkističkih motiva te c) karakterističnu distribuciju književnih i pragmatičkih funkcija u djelima engleskih i hrvatskih sedamneastostoljetnih pjesnika, autorica tvrdi da je priroda uočenih sličnosti takva da potvrđuje pretpostavku o zajedničkoj pjesničkoj normi u temeljima engleske i hrvatske književnosti u njihovim postrenesansnim stadijima.

Projekt MZOS 0130458

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//