Normal view MARC view ISBD view

Standardizacija - konvergencije i divergencije / Peti-Stantić, Anita.

By: Peti-Stantić, Anita.
Material type: ArticleArticleDescription: 117-129 str.Other title: Standardization - convergence and divergence [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | hrvatski standardni jezik, status, korpus, konvergencija, divergencija hrv | Croatian standard language, status, corpus, convergence, divergence engOnline resources: Click here to access online In: Die Unterschiede zwischen dem Bosnischen/Bosniakischen, Kroatischen und Serbischen = Razlike između bosanskog/bošnjačkog, hrvatskog i srpskog jezika str. 117-129Tošović, BrankoSummary: Autorica na primjeru suvremenoga standardnoga hrvatskoga jezika raspravlja o procesima do kojih dolazi promjenom društvenopolitičkih okolnosti koje uvjetuju promjenu statusa i korpusa već standardiziranog jezika. Riječ je o procesima koji se sastoje od niza pojedinačnih, međusobno povezanih sastavnica koje se očituju u provođenju jezične politike, a dijelom se oslanjaju na obrasce poznate iz razdoblja prvotne standardizacije dok se dijelom od tih obrazaca odmiču.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Rad je izrađen u okviru projekta koji financira MZOŠ, a objavljen u okviru međunarodnog projekta koji financira austrijski FWF - der Wissenschaftsfonds (Fonds zur Förderung der wissenschaftlichen Forschung) P-19158-G03 Rad je 2010. objavljen na istom jeziku u novoj publikaciji pod naslovom "Hrvatski pogledi na odnose između hrvatskoga, srpskoga i bosanskoga/bošnjačkoga jezika)", svezak 1. 35-47. ISBN 978-953-203-346-5.

Autorica na primjeru suvremenoga standardnoga hrvatskoga jezika raspravlja o procesima do kojih dolazi promjenom društvenopolitičkih okolnosti koje uvjetuju promjenu statusa i korpusa već standardiziranog jezika. Riječ je o procesima koji se sastoje od niza pojedinačnih, međusobno povezanih sastavnica koje se očituju u provođenju jezične politike, a dijelom se oslanjaju na obrasce poznate iz razdoblja prvotne standardizacije dok se dijelom od tih obrazaca odmiču.

Projekt MZOS 130-0000000-0743

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//