Normal view MARC view ISBD view

Ženske uloge u obitelji u hrvatskom društvu – retradicionalizacija i/ili modernizacija / Galić, Branka ; Buzov, Ivanka ; Bandalović, Gorana.

By: Galić, Branka, sociolog.
Contributor(s): Buzov, Ivanka [aut] | Bandalović, Gorana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 187-200 str.ISBN: 97886-86563-64-4.Other title: Women's roles in the family at Croatian society - retraditionalisation and/or modernization [Naslov na engleskom: ].Subject(s): 5.05 | feminizacija siromaštva, retradicionalizacija, modernizacija, obitelj, ženske uloge hrv | feminisation of powerty, retraditionalisation, modernisation, family, women's roles eng In: Porodice u Srbiji danas u komparativnoj perspektivi str. 187-200Milić, Anđelka ; Tomanović, SmiljkaSummary: Cilj rada bio je dati usporednu sliku rezultata nekih istraživanja o mjestu i ulozi žene u hrvatskom društvu i obitelji iz perspektive tranzicijskih promjena. Iznijete su usporedbe rezultata nekih socioloških i politoloških istraživanja napravljenih u posljednjih desetak godina u Hrvatskoj. Tranzicija u Hrvatskoj utjecala je na promjenu uloga žene u obitelji i na tržištu rada. S jedne strane se dogodio povratak žena u kuću i njihova reafirmacija u tradicionalnim, ženskim ulogama u kući (kućanski poslovi, rađanje i odgoj djece), a s druge strane bilježi se otežavanje pristupa te afirmacije žena na tržištu rada, osobito u nekim područjima. Istraživanja posebice ističu eksplicitne i implicitne oblike rodne diskriminacije žena pri zapošljavanju na tržištu rada u Hrvatskoj. Također je utvrđeno otežano usklađivanje radnih i obiteljskih uloga žena, kao i njihovo sudjelovanje u javnoj sferi. Osobito su ugrožene nazaposlene žene zbog čije nezaposlenosti su i drugi članovi obitelji, a posebice djeca, izloženi povećanom socijalnom riziku feminizacije siromaštva.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Poglavlje u knjizi Poglavlje u knjizi Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305218618
Total holds: 0

Cilj rada bio je dati usporednu sliku rezultata nekih istraživanja o mjestu i ulozi žene u hrvatskom društvu i obitelji iz perspektive tranzicijskih promjena. Iznijete su usporedbe rezultata nekih socioloških i politoloških istraživanja napravljenih u posljednjih desetak godina u Hrvatskoj. Tranzicija u Hrvatskoj utjecala je na promjenu uloga žene u obitelji i na tržištu rada. S jedne strane se dogodio povratak žena u kuću i njihova reafirmacija u tradicionalnim, ženskim ulogama u kući (kućanski poslovi, rađanje i odgoj djece), a s druge strane bilježi se otežavanje pristupa te afirmacije žena na tržištu rada, osobito u nekim područjima. Istraživanja posebice ističu eksplicitne i implicitne oblike rodne diskriminacije žena pri zapošljavanju na tržištu rada u Hrvatskoj. Također je utvrđeno otežano usklađivanje radnih i obiteljskih uloga žena, kao i njihovo sudjelovanje u javnoj sferi. Osobito su ugrožene nazaposlene žene zbog čije nezaposlenosti su i drugi članovi obitelji, a posebice djeca, izloženi povećanom socijalnom riziku feminizacije siromaštva.

Projekt MZOS 130-1301180-1188

Projekt MZOS 130400

ENG

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//