Normal view MARC view ISBD view

Konfesionalni identitet i konfesionalna kultura slovenskog protestantizma iz perspektive teorije konfesionalizacije / Blažević, Zrinka.

By: Blažević, Zrinka.
Material type: ArticleArticleDescription: 513-526 str.ISBN: 978961-237-380-1.Other title: Confessional identity and confessional culture of Slovenian Protestantism from the perspective of confessionalization theory [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.04 | teorija konfesionalizacije, slovenski protestantizam, 16. stoljeće hrv | confessionalization theory, Slovenian Protestantism, 16th century eng In: Simpozij Obdobja 27: reformacija na slovenskem (ob 500-letnici Trubarjevega rojstva) str. 513-526Bjelčevič, AleksandarSummary: S osloncem na Reinhardovu i Schillingovu koncepciju konfesionalizacije kao makrohistorijske interpretativne paradigme koja istražuje fenomen funkcionalne interferencije konstruiranja etnokonfesionalnog identiteta s procesima političke centralizacije, institucionalizacije, socijalne homogenizacije i socijalnog discipliniranja tijekom ranoga novog vijeka, ovaj će rad na primjeru slovenskog protestantizma pokušati ispitati interpretativne mogućnosti konfesionalizacijske paradigme. Polazeći od pretpostavke da je od 1550-ih godina protestantizam postao službeni politički i konfesionalni program koruških, štajerskih i kranjskih staleža koji su bili glavni financijski i politički zaštitnici protestanskoga pokreta kako bi osigurali efikasno ideološko oruđe za vlastitu političku emancipaciju od austrijskih nadvojvoda, u članku se iz perspektive teorije konfesionalizacije analizira korespondencija slovenskih protestanata koju je 1997. godine uredio, preveo i objavio Jože Rajhman. Interpretativna historijska (re)konstrukcija modaliteta suradnje protestantskih medijatora i zemaljskih staleža na stvaranju novih obrazovnih i crkvenih institucija, kao i slavenskog/slovenskog (Windisch) identiteta, jezika i kulture u drugoj polovici 16. stoljeća nastojat će pružiti nov uvid u kompleksne procese oblikovanja konfesija u slovenskim zemljama u ranome novom vijeku.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

S osloncem na Reinhardovu i Schillingovu koncepciju konfesionalizacije kao makrohistorijske interpretativne paradigme koja istražuje fenomen funkcionalne interferencije konstruiranja etnokonfesionalnog identiteta s procesima političke centralizacije, institucionalizacije, socijalne homogenizacije i socijalnog discipliniranja tijekom ranoga novog vijeka, ovaj će rad na primjeru slovenskog protestantizma pokušati ispitati interpretativne mogućnosti konfesionalizacijske paradigme. Polazeći od pretpostavke da je od 1550-ih godina protestantizam postao službeni politički i konfesionalni program koruških, štajerskih i kranjskih staleža koji su bili glavni financijski i politički zaštitnici protestanskoga pokreta kako bi osigurali efikasno ideološko oruđe za vlastitu političku emancipaciju od austrijskih nadvojvoda, u članku se iz perspektive teorije konfesionalizacije analizira korespondencija slovenskih protestanata koju je 1997. godine uredio, preveo i objavio Jože Rajhman. Interpretativna historijska (re)konstrukcija modaliteta suradnje protestantskih medijatora i zemaljskih staleža na stvaranju novih obrazovnih i crkvenih institucija, kao i slavenskog/slovenskog (Windisch) identiteta, jezika i kulture u drugoj polovici 16. stoljeća nastojat će pružiti nov uvid u kompleksne procese oblikovanja konfesija u slovenskim zemljama u ranome novom vijeku.

Projekt MZOS 130-1300855-0860

Projekt MZOS 130-1301070-1056

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//