Normal view MARC view ISBD view

Naselja i organizacija prostora na srednjem istočnom Jadranu od antike do ranoga srednjeg vijeka - pitanje kontinuiteta (Bribir, Donje šibensko polje) / Laszlo Klemar, Kosjenka ; Zeman, Maja.

By: Laszlo Klemar, Kosjenka.
Contributor(s): Zeman, Maja [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 147-165 str.ISBN: 978953-6803-26-2.Other title: Settlements and the territorial organization along the central eastern Adriatic coast from Antiquity to the Early Middle Ages- the question of continuity (Bribir, Donje polje of Šibenik) [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.05 | antika, kasna antika, rani srednji vijek, organizacija teritorija, naseobinske aglomeracije, Bribir, šibensko Donje polje hrv | Antiquity, Late Antiquity, Early Middle Ages, territorial organization, settlement agglomeration, Bribir, Donje polje of Šibenik eng In: Zbornik. Stjepan Gunjača i hrvatska srednjovjekovna povijesno-arheološka baština 1 str. 147-165Šeparović, Tomislav ; Uroda, Nikolina ; Zekan, MateSummary: Na osnovi studije razvoja, statusa i funkcije dviju naseobinskih aglomeracija smještenih na prostoru srednjeg istočnog Jadrana u vremenskom rasponu od antike do ranoga srednjeg vijeka te njihova odnosa prema lokalitetima iz bliže i nešto dalje okolice, ispituje se u kojem se smislu može govoriti o kontinuitetu, odnosno u kojoj su mjeri uloga i značenje koje su pojedine aglomeracije imale u razdobljima antike i kasne antike utjecali na njihov razvoj i status tijekom ranoga srednjeg vijeka. Kao ogledni su primjeri obrađeni: Varvarija (Bribir) - veće naselje smješteno na uzvisini, koje tijekom navedenih razdoblja zadržava status središta u smislu raspolaganja i upravljanja određenim teritorijem, i lokalitet uz crkvicu sv. Lovre u Donjem šibenskom polju, gdje se od privatnog posjeda stambeno-gospodarske uloge na nedalekom predjelu Grušine tijekom vremena razvija ruralna naseobinska aglomeracija, svojevrsno središte u gospodarskom i crkvenom pogledu.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Poglavlje u knjizi Poglavlje u knjizi Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305177937
Total holds: 0

Na osnovi studije razvoja, statusa i funkcije dviju naseobinskih aglomeracija smještenih na prostoru srednjeg istočnog Jadrana u vremenskom rasponu od antike do ranoga srednjeg vijeka te njihova odnosa prema lokalitetima iz bliže i nešto dalje okolice, ispituje se u kojem se smislu može govoriti o kontinuitetu, odnosno u kojoj su mjeri uloga i značenje koje su pojedine aglomeracije imale u razdobljima antike i kasne antike utjecali na njihov razvoj i status tijekom ranoga srednjeg vijeka. Kao ogledni su primjeri obrađeni: Varvarija (Bribir) - veće naselje smješteno na uzvisini, koje tijekom navedenih razdoblja zadržava status središta u smislu raspolaganja i upravljanja određenim teritorijem, i lokalitet uz crkvicu sv. Lovre u Donjem šibenskom polju, gdje se od privatnog posjeda stambeno-gospodarske uloge na nedalekom predjelu Grušine tijekom vremena razvija ruralna naseobinska aglomeracija, svojevrsno središte u gospodarskom i crkvenom pogledu.

Projekt MZOS 130-1300623-0622

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//