Normal view MARC view ISBD view

Reprodukcija i društvena kontrola: reproduktivni status žena u Hrvatskoj i stavovi i njihovim reproduktivnim pravima / Galić, Branka.

By: Galić, Branka, sociolog.
Material type: ArticleArticleDescription: 297-317 str.ISBN: 978953-6666-77-5.Other title: Reproduction and social control: the reproductive status of women in Croatia and attitudes about reproductive rights [Naslov na engleskom: ].Subject(s): 5.05 | majčinstvo, reproduktivna prava, reproduktivna politika, seksizam, žene hrv | motherhood, reproductive rights, reproductive politics, sexism, women eng In: Ljudska prava žena. Razvoj na međunarodnoj i nacionalnoj razini 30 godina nakon usvajanja Konvencije UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena str. 297-317Radačić, Ivana i Vince Pallua, JelkaSummary: Polazeći od načela samodeterminacije žena u reprodukciji (žene-subjekti reprodukcije zbog vlastitih zaloga i rizika tijela i zdravlja trebaju imati najveći udio u odlučivanju o reprodukciji) glavni cilj rada je pokazati da se reproduktivni status žena u Hrvatskoj podcjenjuje, čime se povećavaju rizici reproduktivnog zdravlja žena, stigmatizirajućih etiketa i povećanja diskriminacije. Problem statusa i reproduktivnog zdravlja žena ostvaruje se reproduktivnom politikom koja se u Hrvatskoj počela prakticirati kroz uskraćivanje samodeterminacije žena i parova te derogiranje nekih njihovih već stečenih prava. Recentna reproduktivna politika u Hrvatskoj pokazuje se tako regresivnom. Nositelji te politike osim nadležnih državnih i zakonodavnih postaju sve više i nenadležne institucije, osobito Katolička crkva. Dodatni problem reproduktivne politike u Hrvatskoj je ignoriranje stavova javnog mnijenja od strane institucija nositelja reproduktivnih politika. Na primjeru rezultata istraživanja o percepciji, stavovima i iskustvima rodne diskriminacije u Hrvatskoj, provedenom u Hrvatskoj 2009. godine na reprezentativnom uzorku od 1363 ispitanika/ispitanice, kao i drugih istraživanja, nastojat će se potkrijepiti podrška ovih istraživanja ženskom pravu izbora o zadržavanju vlastite trudnoće, kao i pravu žena i parova na medicinski potpomognutu oplodnju, bez obzira na njihov bračni status. Također će se pokazati razlike u gledištima oko reproduktivnih odluka između žena i muškaraca u Hrvatskom društvu.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Poglavlje u knjizi Poglavlje u knjizi Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305215576
Total holds: 0

Polazeći od načela samodeterminacije žena u reprodukciji (žene-subjekti reprodukcije zbog vlastitih zaloga i rizika tijela i zdravlja trebaju imati najveći udio u odlučivanju o reprodukciji) glavni cilj rada je pokazati da se reproduktivni status žena u Hrvatskoj podcjenjuje, čime se povećavaju rizici reproduktivnog zdravlja žena, stigmatizirajućih etiketa i povećanja diskriminacije. Problem statusa i reproduktivnog zdravlja žena ostvaruje se reproduktivnom politikom koja se u Hrvatskoj počela prakticirati kroz uskraćivanje samodeterminacije žena i parova te derogiranje nekih njihovih već stečenih prava. Recentna reproduktivna politika u Hrvatskoj pokazuje se tako regresivnom. Nositelji te politike osim nadležnih državnih i zakonodavnih postaju sve više i nenadležne institucije, osobito Katolička crkva. Dodatni problem reproduktivne politike u Hrvatskoj je ignoriranje stavova javnog mnijenja od strane institucija nositelja reproduktivnih politika. Na primjeru rezultata istraživanja o percepciji, stavovima i iskustvima rodne diskriminacije u Hrvatskoj, provedenom u Hrvatskoj 2009. godine na reprezentativnom uzorku od 1363 ispitanika/ispitanice, kao i drugih istraživanja, nastojat će se potkrijepiti podrška ovih istraživanja ženskom pravu izbora o zadržavanju vlastite trudnoće, kao i pravu žena i parova na medicinski potpomognutu oplodnju, bez obzira na njihov bračni status. Također će se pokazati razlike u gledištima oko reproduktivnih odluka između žena i muškaraca u Hrvatskom društvu.

Projekt MZOS 130-1301180-1188

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//