Normal view MARC view ISBD view

Slobodno vrijeme i zadovoljstvo brakom u Hrvatskoj i Srbiji - rodne i generacijske razlike / Huić, Aleksandra ; Kamenov, Željka ; Jelić, Margareta ; Mihić, Ivana ; Mihić, Vladimir.

By: Huić, Aleksandra.
Contributor(s): Kamenov, Željka [aut] | Jelić, Margareta [aut] | Mihić, Ivana [aut] | Mihić, Vladimir [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 73-95 str.ISBN: 97886-6065-157-2.Other title: Leisure and marital satisfaction in Croatia and Serbia - gender and age differences [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | bračni parovi, slobodno vrijeme, zadovoljstvo brakom, rodne razlike, dobne razlike hrv | married couples, leisure, marital satisfaction, gender differences, age differences eng In: Vrednosti, stavovi i uloge - transgeneracijska perspektiva str. 73-95Jerković, Ivan ; Kamenov, ŽeljkaSummary: Načini na koje provodimo svoje slobodno vrijeme mogu imati pozitivne učinke na naše psihičko i fizičko zdravlje. Međutim, brak i zajednički život ograničavaju načine na koje pojedinci mogu provoditi svoje slobodne vrijeme. Provedeno istraživanje prvo je znanstveno istraživanje kojim se sustavno ispitao način provođenja slobodnog vremena bračnih partnera u Hrvatskoj i Srbiji te se nastojalo utvrditi pridonosi li ono zadovoljstvu brakom, uzimajući u obzir rod i generacijsku pripadnost sudionika. Nalazi prikupljeni na 302 bračna para iz Hrvatske i 380 bračnih parova iz Srbije potvrđuju postojanje rodnih razlika u količini slobodnog vremena u korist muškaraca: muškarci u obje države izvještavaju o više slobodnog vremena koje provode bez partnerica. Što se tiče dobnih razlika, i u Hrvatskoj i u Srbiji se pokazalo da bračni partneri u dobi do 35 godina izvještavaju o više ukupnog slobodnog vremena u odnosu na bračne partnere iz srednje i starije generacije. U skladu s nalazima inozemnih istraživanja, pokazalo se da zajednički provedeno (a ne ukupno) slobodno vrijeme pridonosi zadovoljstvu brakom. U hrvatskom uzorku se to pokazalo za muškarce i žene iz svih dobnih skupina osim za skupinu muškaraca starijih od 55 godina. U srpskom uzorku je dobiven isti obrazac nalaza za muškarce, dok su se kod žena pokazala određena odstupanja. Zadovoljstvu brakom najmlađih žena iz Srbije pridonosi i zajednički provedeno i količina ukupnog slobodnog vremena, onih u dobi od 35 do 55 godina samo zajednički provedeno vrijeme, a ženama iz najstarije dobne skupine za zadovoljstvo brakom važno je samo da ukupno imaju više slobodnog vremena.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Načini na koje provodimo svoje slobodno vrijeme mogu imati pozitivne učinke na naše psihičko i fizičko zdravlje. Međutim, brak i zajednički život ograničavaju načine na koje pojedinci mogu provoditi svoje slobodne vrijeme. Provedeno istraživanje prvo je znanstveno istraživanje kojim se sustavno ispitao način provođenja slobodnog vremena bračnih partnera u Hrvatskoj i Srbiji te se nastojalo utvrditi pridonosi li ono zadovoljstvu brakom, uzimajući u obzir rod i generacijsku pripadnost sudionika. Nalazi prikupljeni na 302 bračna para iz Hrvatske i 380 bračnih parova iz Srbije potvrđuju postojanje rodnih razlika u količini slobodnog vremena u korist muškaraca: muškarci u obje države izvještavaju o više slobodnog vremena koje provode bez partnerica. Što se tiče dobnih razlika, i u Hrvatskoj i u Srbiji se pokazalo da bračni partneri u dobi do 35 godina izvještavaju o više ukupnog slobodnog vremena u odnosu na bračne partnere iz srednje i starije generacije. U skladu s nalazima inozemnih istraživanja, pokazalo se da zajednički provedeno (a ne ukupno) slobodno vrijeme pridonosi zadovoljstvu brakom. U hrvatskom uzorku se to pokazalo za muškarce i žene iz svih dobnih skupina osim za skupinu muškaraca starijih od 55 godina. U srpskom uzorku je dobiven isti obrazac nalaza za muškarce, dok su se kod žena pokazala određena odstupanja. Zadovoljstvu brakom najmlađih žena iz Srbije pridonosi i zajednički provedeno i količina ukupnog slobodnog vremena, onih u dobi od 35 do 55 godina samo zajednički provedeno vrijeme, a ženama iz najstarije dobne skupine za zadovoljstvo brakom važno je samo da ukupno imaju više slobodnog vremena.

Projekt MZOS 130-1301422-1420

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//