Normal view MARC view ISBD view

Podela posla u kući kod bračnih partnera iz Srbije i Hrvatske - generacijske i rodne razlike / Mihić, Vladimir ; Mihić, Ivana ; Kamenov, Željka ; Jelić, Margareta ; Huić, Aleksandra.

By: Mihić, Vladimir.
Contributor(s): Mihić, Ivana [aut] | Huić, Aleksandra [aut] | Jelić, Margareta [aut] | Kamenov, Željka [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 117-133 str.ISBN: 97886-6065-157-2.Other title: Division of housework of married couples in Srbia and Croatia - generational and gender differences [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | podela posla u kući, egalitarnost, rodne uloge hrv | division of housework, egalitary, gender roles eng In: Vrednosti, stavovi i uloge - transgeneracijska perspektiva str. 117-133Jerković, Ivan ; Kamenov, ŽeljkaSummary: Pitanje podele posla u kući jeste tema koja zaokuplja pažnju sociologa i psihologa koji se bave porodicom već decenijama unazad. Ovaj problem je postao naročito značajan nakon perioda emancipacije žena i sve većeg broja porodica u kojem oba supružnika rade. Međutim, istraživanja kod nas i u drugim zemljama pokazuju da ravnopravnost u mnogim javnim sferama života nije uvek preslikana i na porodični život. Ovaj rad bavi se podelom dve vrste kućanskih poslova, rutinskih i povremenih, kao i podele poslova vezanih uz decu. Uzorak je činio 301 bračni par iz Hrvatske i 402 bračna para iz Srbije, različitog uzrasta. Kao mera učestalosti obavljanja kućanskih poslova i poslova vezanih uz decu uzeta je skala Podele posla u kući koja meri frekvencu koju svaki od partnera obavlja samostalno u toku jedne nedjelje. U obzir je uzeto 24 kućna posla i 10 poslova vezanih uz decu. Rezultati pokazuju da podela posla odgovara stereotipnim rodnim ulogama, odnosno, da su žene te koje obavljaju više rutinskih, svakodnevnih poslova i poslova vezanih uz decu, dok muškarci obavljaju više povremenih poslova. Takođe, podaci ukazuju na stabilnost ovih razlika bez obzira na uzrast bračnih partnera.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Pitanje podele posla u kući jeste tema koja zaokuplja pažnju sociologa i psihologa koji se bave porodicom već decenijama unazad. Ovaj problem je postao naročito značajan nakon perioda emancipacije žena i sve većeg broja porodica u kojem oba supružnika rade. Međutim, istraživanja kod nas i u drugim zemljama pokazuju da ravnopravnost u mnogim javnim sferama života nije uvek preslikana i na porodični život. Ovaj rad bavi se podelom dve vrste kućanskih poslova, rutinskih i povremenih, kao i podele poslova vezanih uz decu. Uzorak je činio 301 bračni par iz Hrvatske i 402 bračna para iz Srbije, različitog uzrasta. Kao mera učestalosti obavljanja kućanskih poslova i poslova vezanih uz decu uzeta je skala Podele posla u kući koja meri frekvencu koju svaki od partnera obavlja samostalno u toku jedne nedjelje. U obzir je uzeto 24 kućna posla i 10 poslova vezanih uz decu. Rezultati pokazuju da podela posla odgovara stereotipnim rodnim ulogama, odnosno, da su žene te koje obavljaju više rutinskih, svakodnevnih poslova i poslova vezanih uz decu, dok muškarci obavljaju više povremenih poslova. Takođe, podaci ukazuju na stabilnost ovih razlika bez obzira na uzrast bračnih partnera.

Projekt MZOS 130-1301422-1420

Srpski

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//