Normal view MARC view ISBD view

Rodne uloge u adolescenciji: Razlikuju li se procjene društvenih očekivanja od djevojaka i mladića u različitim hrvatskim gradovima? / Jugović, Ivana ; Kamenov, Željka.

By: Jugović, Ivana.
Contributor(s): Kamenov, Željka [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 63 str.Other title: Gender roles in adolescence: Do perceptions of societal expectations from girls and boys differ in different Croatian towns? [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | rodne uloge, adolescencija, razlika između gradova hrv | gender roles, adolescence, differences between towns eng In: XVI. Dani psihologije u Zadru (29.-31.05.2008. ; Zadar, Hrvatska) Sažetci radova XVI. Dani psihologije u Zadru str. 63Vulić-Prtorić, Anita ; Ćubela Adorić, Vera ; Proroković, Ana ; Sorić, Izabela ; Valerjev, PavleSummary: U svrhu razvoja skale rodnih uloga u adolescenciji, cilj istraživanja bio je ispitati razlike u percepciji rodnih uloga između različitih hrvatskih gradova. Često se istraživanja koncepata ovisnih o socijalnom kontekstu provode samo u jednom gradu, najčešće Zagrebu. Zato se u ovom istraživanju željelo usporediti percepcije rodnih uloga u nekoliko gradova u Hrvatskoj. Pretpostavilo se da će percepcije rodnih uloga biti manje tradicionalne u Zagrebu i Rijeci. U istraživanju je sudjelovalo 1080 učenika/ca 3. razreda srednjih škola (55, 5% djevojke) iz Zagreba, Varaždina, Šibenika, Slavonskog Broda i Rijeke. Dio učenika je pohađao gimnaziju (47, 6%), a dio trogodišnje (13, 8%) i četverogodišnje strukovne škole (38, 6%). Sudionici/e su procjenjivali koliko se različita ponašanja, osobine i interesi opisani u 71 tvrdnji očekuju od djevojaka, a koliko od mladića u hrvatskom društvu. Jednostavna analiza varijance odstupanja između procjena društvenih očekivanja od djevojaka i mladića pokazala je da je glavni efekt grada značajan na 53 od 71 varijable. Neočekivano se pokazalo da sudionici iz Zagreba percipiraju statistički značajno veću diskrepanciju između očekivanja od djevojaka i mladića nego sudionici iz drugih gradova. Pokazalo se i da podaci iz Zagreba i Slavonskog Broda odskaču od podataka iz drugih gradova. Sudionici iz zagrebačkog uzorka veći broj tvrdnji smatraju « ; ; očekivanjem od djevojaka» ; ; u usporedbi s drugim gradovima, a sudionici iz Slavonskog Broda veći broj tvrdnji smještaju u rodno neutralne kategorije kao što su « ; ; očekivanja od oba spola» ; ; . Jednostavne analize varijanci na skalama muške i ženske rodne uloge pokazale su značajan glavni efekt grada. Post-hoc testovi ukazuju da se u Zagrebu više percipira da bi se djevojke trebale prikloniti ženskoj rodnoj ulozi nego u Varaždinu, Šibeniku i Rijeci. Nadalje, u Slavonskom Brodu se percipira da se mladići manje trebaju prikloniti muškoj rodnoj ulozi nego u Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku, te da djevojke manje trebaju izbjegavati mušku rodnu ulogu. Dobiveni rezultati pokazuju da se rodne uloge u adolescenciji percipiraju na donekle različit način u različitim gradovima. Stoga se preporučuje da se prilikom razvoja instrumenata za ispitivanje koncepata koji ovise o socijalnom kontekstu, kao što su rodne uloge, istraživanje provede u različitim sredinama.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U svrhu razvoja skale rodnih uloga u adolescenciji, cilj istraživanja bio je ispitati razlike u percepciji rodnih uloga između različitih hrvatskih gradova. Često se istraživanja koncepata ovisnih o socijalnom kontekstu provode samo u jednom gradu, najčešće Zagrebu. Zato se u ovom istraživanju željelo usporediti percepcije rodnih uloga u nekoliko gradova u Hrvatskoj. Pretpostavilo se da će percepcije rodnih uloga biti manje tradicionalne u Zagrebu i Rijeci. U istraživanju je sudjelovalo 1080 učenika/ca 3. razreda srednjih škola (55, 5% djevojke) iz Zagreba, Varaždina, Šibenika, Slavonskog Broda i Rijeke. Dio učenika je pohađao gimnaziju (47, 6%), a dio trogodišnje (13, 8%) i četverogodišnje strukovne škole (38, 6%). Sudionici/e su procjenjivali koliko se različita ponašanja, osobine i interesi opisani u 71 tvrdnji očekuju od djevojaka, a koliko od mladića u hrvatskom društvu. Jednostavna analiza varijance odstupanja između procjena društvenih očekivanja od djevojaka i mladića pokazala je da je glavni efekt grada značajan na 53 od 71 varijable. Neočekivano se pokazalo da sudionici iz Zagreba percipiraju statistički značajno veću diskrepanciju između očekivanja od djevojaka i mladića nego sudionici iz drugih gradova. Pokazalo se i da podaci iz Zagreba i Slavonskog Broda odskaču od podataka iz drugih gradova. Sudionici iz zagrebačkog uzorka veći broj tvrdnji smatraju « ; ; očekivanjem od djevojaka» ; ; u usporedbi s drugim gradovima, a sudionici iz Slavonskog Broda veći broj tvrdnji smještaju u rodno neutralne kategorije kao što su « ; ; očekivanja od oba spola» ; ; . Jednostavne analize varijanci na skalama muške i ženske rodne uloge pokazale su značajan glavni efekt grada. Post-hoc testovi ukazuju da se u Zagrebu više percipira da bi se djevojke trebale prikloniti ženskoj rodnoj ulozi nego u Varaždinu, Šibeniku i Rijeci. Nadalje, u Slavonskom Brodu se percipira da se mladići manje trebaju prikloniti muškoj rodnoj ulozi nego u Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku, te da djevojke manje trebaju izbjegavati mušku rodnu ulogu. Dobiveni rezultati pokazuju da se rodne uloge u adolescenciji percipiraju na donekle različit način u različitim gradovima. Stoga se preporučuje da se prilikom razvoja instrumenata za ispitivanje koncepata koji ovise o socijalnom kontekstu, kao što su rodne uloge, istraživanje provede u različitim sredinama.

Projekt MZOS 130-1301422-1420

Projekt MZOS 269-1301422-1493

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//